Selaković poručio u Madridu: EU da izvrši pritisak na Prištinu da ispuni obaveze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2021, 12:44

Selaković poručio u Madridu: EU da izvrši pritisak na Prištinu da ispuni obaveze

Nema prostora za pristup u kojem će Evropska unija Srbiji postaviti uslov za prijem kakav nijedna zemlja nije imala, poručio je danas u Madridu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i istakao da Srbija ne očekuje da EU od nje traži priznanje tzv. Kosova, već da izvrši pritisak na Prištinu kako bi ispunila svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

Selaković je na zajedničkoj pres konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << s ministarkom spoljnih poslova Španije, upitan šta će Srbija učiniti ako EU bude zatražila priznanje nezavisnosti Kosova za pristup Uniji, odgovorio da je trenutna situacija takva da pet od 27 zemalja ne priznaje tzv. Kosovo.

Dodao je da Kosovo, pored Španije, ne priznaju ni Kipar, Slovačka, Grčka i Rumunija, te da nema zvaničnog stava EU u vezi sa kosovskim pitanjem.

Selaković je istakao da je Beograd privržen dijalogu, koji vidi kao jedino moguće rešenje i jedini način za pronalaženje političkog, diplomatskog rešenja uz poštovanje međunarodnog prava i nacionalnih interesa Srbije i Srba na KiM.

"Siguran sam da nema prostora za takav pristup u kojem će Srbija biti zemlja koja će biti suočena sa uslovom koju niko nije imao. Zvaničan stav Srbije je da samo kompromis može biti jedino održivo rešenje, u kojem će obe strane dobiti dovoljno, a nijedna sve", rekao je Selaković.

Pristup u kojem Srbija mora da da sve, a da ne dobije ništa, pa čak ni poštovanje svojih nacionalnih interesa, nije prihvatljiv, naglasio je Selaković.

Podsetio je da dijalog Beograda i Prištine traje već 10 godina, a da je pre osam postignut prvi Briselski sporazum, kojim su definisane četiri različite obaveze, tri za Beograd i samo jedna za Prištinu.

Beograd je, ističe, ispunio sve svoje obaveze, ali Priština nikada nije ni počela da ispunjava jedinu koju je imala, uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

"Dijalogu je posredovala EU, kao što je i sada slučaj. Očekujemo od EU, ne da pita za nas da priznamo jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, već da izvrši pritisak na Prištinu da ispuni obaveze koje je preuzela u dijalogu", rekao je Selaković.

Španska ministarka Aranča Gonsales Laj navela je da nikada ne odgovara na pitanja koja su u domenu spekulacija.

Španija odlučna u nepriznavanju Kosova: Međusobne odnose rešiti dijalogom

Srbija može da računa na iskrenu podršku Španije u pogledu očuvanja njenog teritorijalnog integriteta, poručila je danas španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonsales Laj, nakon razgovora sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem u Madridu.

"Španija se drži principa da ne priznaje Kosovo. Branili smo taj stav i do sada, radimo to i danas i nastavićemo i u budućnosti", rekla je ministarka na zajedničkoj pres konferenciji odgovarajući na pitanje Tanjuga ostaje li Španija pri svom stavu o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Gonsalesova je istakla da pitanje Kosova i Metohije treba da se reši u dijalogu Beograda i Prištine.

"Moramo još odlučnije da podržimo taj dijalog kao put za miroljubivo rešenje pitanja Kosova i Metohije", rekla je španska ministarka.

Odnosi Srbije i Španije odlični i prijateljski, bez otvorenih pitanja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Španiji sastancima u Kongresu poslanika, gde je imao susrete sa predsednicom Kongresa Marićel Batet, kao i sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Pauom Mari-Kloseom i predsednicom Mešovitog odbora EU Suzanom Sumelso-Hordan, navodi se u saopštenju.

Ministar Selaković konstatovao je da su bilateralni odnosi Srbije i Španije odlični i prijateljski, bez otvorenih pitanja, i da ih karakteriše obostrana podrška po pitanjima od vitalnih nacionalnih interesa za obe zemlje.

Selaković je istakao da je bilateralna politička saradnja znatno bolja od ekonomske, i da Srbija želi da intenzivira ekonomske odnose sa Španijom, jer za to postoji značajan prostor i potencijal.

Ministar Selaković je u razgovoru sa španskim parlamentarcima pozvao španske investitore da pojačaju prisustvo na srpskom tržištu, istakavši da je naša zemlja lider u regionu u privlačenju stranih direktnih investicija.

Šef srpske diplomatije naglasio je da punopravno članstvo u EU jeste strateški spoljnopolitički cilj Srbije, te da smo zahvalni Španiji na podršci u procesu evrointegracija.

Ministar je istakao da Srbija izuzetno ceni principijelnu poziciju i podršku Španije teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, kao i u međunarodnim organizacijama.

Selaković je sagovornicima u Kongresu poslanika rekao da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom i mirnom rešavanju pitanja Kosova i Metohije, i naglasio da Priština punih osam godina ne ispunjava svoju jedinu obavezu - formiranje Zajednice srpskih opština.

Za Srbiju je, prema njegovim rečima, od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija regiona ka intenzivnijoj saradnji, a sa tim ciljem je pokrenuta i inicijativa "mini Šengen", koja otvara prostor za razvoj regiona i relaksaciju ekonomskih, ali i političkih odnosa na zapadnom Balkanu.

Selaković je sagovornicima preneo da Srbija teži daljem intenziviranju parlamentarne saradnje sa Španijom, ocenivši da za to postoji prostor, s obzirom na visok stepen političkog razumevanja dve države.

Izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da je u Skupštini Srbije formirana Grupa prijateljstva sa Španijom, koja broji 89 članova, ministar Selaković je konstatovao da je to značajan podstrek, kako parlamentarnoj, tako i sveukupnoj bilateralnoj saradnji, zbog čega se nadamo i da će u parlamentu Španije biti formirana Grupa prijateljstva sa Srbijom.

Selaković sa Grinslan o saradnji sa članicama SEGIB

Ministar Selaković sastao se danas u Madridu s generalnom sekretarkom Ibero-američkog generalnog sekretarijata (SEGIB) Rebekom Grinslan.

Selaković je s Grinslanovom razgovarao o saradnji sa zemljama članice ove institucije čije je sedište u Madridu.

SEGIB okuplja 22 zemlje, od kojih su 19 zemlje Latinske Amerike u kojima se govori španski ili portugalski, kao i Španija, Portugal i Andora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.