Šef delegacije EU u BIH se sastao sa ocem ubijenog mladića Davida Dragičevića

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Nov.2018, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef delegacije EU u BIH se sastao sa ocem ubijenog mladića Davida Dragičevića

Šef delegacije Evropske unije (EU) u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas, tokom sastanka sa ocem ubijenog 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke, da je dužnost je organa za sprovođenje zakona da svi građani BiH imaju pravo da očekuju temeljnu i profesionalnu istragu za sva teška krivična dela.

"Ništa manje se ne može očekivati od bilo koje zemlje koja teži ka članstvu u Evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uniji", naveo je Vigemark na sastanku sa Davorom Dragičevićem, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Šef delegacije EU u BiH izrazio je saučešće Davoru Dragičeviću povodom tragične smrti njegovog sina i naglasio da svi građani u BiH moraju biti jednaki pred zakonom, kao i da je vladavina prava osnovni deo procesa integracije u EU.

"Agencije za sprovođenje zakona i pravosudne institucije moraju biti u mogućnosti da deluju nezavisno i slobodno od bilo kakvog neprimerenog pritiska", naglasio je Vigemark.

U saopštenju se navodi da je Davor Dragičević iskazao zabrinutost načinom na koji se sprovodi zvanična istraga o smrti njegovog sina.

Takođe je informisao Vigemarka o planovima da registruje nevladinu organizaciju na osnovama rada pokreta "Pravda za Davida", koji na Trgu Krajine u Banjaluci oragnizuje mirne proteste više od 240 dana.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da smrt nije namerno izazvana, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS. ;Takođe tvrde da je njegovo ubistvo planirano ranije, zbog čega je i izrežirana pljačka kuće porodice Rađen, kako bi se pokojni mladić kriminalizovao.

Visoki funkcioneri MUP RS tvrdili su da je u krvi mladića pronađen LSD, mada u Banjaluci ne postoji laboratorija za tu vrstu toksikoloških nalaza, a naknadno toksikološko veštačenje u Beogradu i u Austriji, pokazalo je da u krvi Davida Dragičevića nije bilo teških droga.

Od 26. marta se na Trgu Krajine svako veče održavaju skupovi "Pravda za Davida", na kojima se traži otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva mladića.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.