Šef IEA upozorio EU: Pripremite se za potpuni prekid isporuka gasa iz Rusije

Izvor: B92, 22.Jun.2022, 19:25

Šef IEA upozorio EU: Pripremite se za potpuni prekid isporuka gasa iz Rusije

Evropa treba odmah da se pripremi za to da će joj Rusija tokom predstojeće zime potpuno prekinuti isporuke gasa.

Na to je upozorio šef Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol, koji je pozvao evropske vlade da smanje potražnju za gasom i da održavaju otvorene nuklearne elektrane.

Birol je ocenio da bi smanjenje isporuka ruskog gasa poslednjih dana mogla da bude uvertira za početak širih obustava snabdevanja, koji su osmišljeni da spreče punjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skladišta u pripremi za zimu, kao deo nastojanja Rusije da utiče na prilike u Evropi, prenosi Guardian.

"Evropa bi trebalo da bude spremna u slučaju da dotok ruskog gasa bude potpuno prekinut. Što se više približavamo zimi, više razumemo namere Rusije. Verujem da su rezovi usmereni ka izbegavanju mogućnosti da Evropa napuni skladišta i ka povećanju uticaja Rusije u zimskim mesecima", rekao je Birol, prenosi Biznis.rs.

Evropske zemlje pokušavaju da popune skladišta pre zime, a Nemačka se nada da će do novembra napuniti oko 90 odsto kapaciteta. Njena skladišta trenutno su polovično popunjena.

Države Evropske unije pokušavaju da smanje oslanjanje na ruska fosilna goriva, nabavljajući gas iz drugih zemalja, uključujući SAD. Takođe su najavile dodatnu potrošnju uglja, što je suprotno zelenim ciljevima EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RUSI ĆE POTPUNO DA UKINU GAS?! Šef IEA: Evropa bi trebalo da bude spremna

Izvor: Kurir, 22.Jun.2022

Evropa mora odmah da se pripremi na to da bi Rusija ove zime mogla da isključi sav izvoz gasa, rekao je šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) te je pozvao vlade da rade na smanjenju potražnje i na tome da nuklearne elektrane nastave s radom.

Nastavak na Kurir...

Timermans: Manje isporuke ruskog gasa pogodile 12 članica Evropske unije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2022, 10:28

Smanjenje isporuka ruskog gasa je pogodilo 12 zemalja članica Evropske unije, izjavio je danas visoki predstavnik EU za klimatsku politiku Frans Timermans...Timermans je rekao da je deset od 27 članica Unije izdalo "rano upozorenje" vezano za snabdevanje gasom, što je prvi i najniži od tri definisana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.