Savet: Što pre usvojiti odgovore i proslediti ih EK

Izvor: Blic, 24.Jan.2011, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet: Što pre usvojiti odgovore i proslediti ih EK

BEOGRAD - Savet za evropske integracije Srbije, kome je predsedavao premijer Mirko Cvetković danas je razmotrio radnu verziju Odgovora na Upitnik Evropske komisije (EK) upućen radi pripreme mišljenja o zahtevu Srbije za članstvo u EU i pozvao vladu da što pre usvoji te odgovore i prosledi ih EK.

Cvetković je, na sednici Saveta naglasio da je u odgovorima sadržan tačan opis postojećeg stanja u Srbiji "a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će još veći izazov biti da to stanje popravimo u skladu sa evropskim standardima".

Savet je pohvalio napore koje su preduzeli Vlada, Narodna skupština, pravosudni organi, nezavisna tela i socijalni partneri, koji su aktivno učestvovali u izradi odgovora na Upitnik i time doprineli da se taj proces dovrši u predviđenom roku.

Savet je posebno pozdravio odluku Vlade da se u proces izrade odgovora na Upitnik uključe organizacije civilnog društva", saopšteno je posle sednice Saveta.

U saopštenju je istaknuto da je "njihovim učešćem obezbeđena transparentnost i uključenost javnosti, što je od izuzetnog značaja za bolje razumevanje procesa pristupanja EU među građanima Srbije".

Vlada je pozvana da u što skorijem roku usvoji odgovore na Upitnik i da ih prosledi Evropskoj komisiji, kao i da intenzivno radi na sprovođenju mera predviđenih Akcionim planom za ispunjavanje prioiriteta iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije za 2010. radi bržeg sticanja statusa kandidata.

Savet je pozdravio prošlonedeljnu ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije, usvajanja Rezolucije o našoj zemlji u Evorpskom parlamentu i potvrdio kontinuitet državne politike u vezi sa Kosovom i Metohijom.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.