Savet Evropske unije odobrio listu novih komesara

Izvor: RTS, 25.Nov.2019, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evropske unije odobrio listu novih komesara

Savet Evropske unije usvojio je listu predloženih kandidata za članove Evropske komisije na čelu sa predsednicom Ursulom fon der Lajen.
Evropski parlament će 27. novembra dati i konačano "zeleno svetlo" da nova Komisija počne sa radom od 1. decembra.

U Savetu EU navode da je usvojena lista osoba koje se predlažu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za nove članove Evropske komsije sa mandatom do 31. oktobra 2024. godine.
Lista koju je predložila imenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, sastoji od 25 komesara uz Žosepa Borelja koji je imenovan za šefa diplomatije EU.
Savet EU konstatuje da Velika Britanija i pored zakonskih obaveza i dogovora nije imenovala svog kandidata za evropskog komesara.
"To ne može da naruši redovno funkcionisanje Unije i njenih institucija, pa stoga ne može predstavljati prepreku imenovanju sledeće Komisije, kako bi ona što pre započela sa izvršavanjem čitavog opsega svojih zakonskih ovlašćenja", piše u saopštenju Saveta EU.
U sredu, 27. novembra, imenovna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstaviće Evropskom parlamentu svoj tim i program za narednih pet godina mandata.
Evropski parlamentarci će istog dana na plenarnom zasedanju glasati za davanje mandata celoj Evropskoj komisiji uključujući i predsednicu, šefa diplomatije EU i 25 komesara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemlje članice EU odobrile spisak od 27 komesara za buduću Komisiju

Izvor: Danas, 25.Nov.2019

Zemlje članice EU odobrile su spisak od 27 kandidata za komesare buduće Evropske komisije, bez britanskog predstavnika, koji će u sredu biti podnet Evropskom parlamentu na usvajanje, saopštio je Savet EU.

Nastavak na Danas...

Evropski savjet odobrio budžet, za 1,5 odsto veći od ovogodišnjeg

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Nov.2019

Evropski savjet odobrio je budžet Evropske unije (EU) za 2020. godinu koji je za 1,5 odsto veći od ovogodišnjeg, navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici Savjeta. U saopštenju se navodi da je Evropski savjet odobrio sporazum sa Evropskim parlamentom o budžetu za narednu godinu. Evropski...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.