Šaranović: Ne očekivati da Samit u Sofiji bude istorijski

Izvor: N1 televizija, 15.Maj.2018, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šaranović: Ne očekivati da Samit u Sofiji bude "istorijski"

Od predstojećeg Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji ne bi trebalo očekivati da bude "istorijski", već realistično očekivati potvrdu evropske perspektive Zapadnog Balkana, ocenio je Nikola Šaranović, generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju i projekte u Ministarstvu pravde Crne Gore.

Dan pred Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sofiji, u Beogradu se održava konferencija >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pod nazivom "Zapadni Balkan na novoj geopolitičkoj raskrsnici", na kojoj učestvuje kao predstavnik Crne Gore Nikola Šaranović, koji je u Pressingu govorio o toj konferenciji i predstojećem Samitu.

 "Ne bi trebalo koristiti krupne reči kao što je - istorijski samit, niti iščekivati sa euforijom taj događaj, već treba optimistično i realistično očekivati potvrdu sa evropskih adresa unijske perspektive Zapadnog Balkana i očekivati jasno zalaganje političkih elita država Zapadnog Balkana da ostvare ono što su vrednosti EU i ispune kriterijume za članstvo", rekao je Šaranović, gostujući u Pressingu.

Šaranović je dodao da treba očekivati da će se na Samitu potvrditi perspektiva Zapadnog Balkana.

"Ono što će državama dati dodatnu energiju i motivaciju da na putu evropskih integracija prepreke koje nas očekuju prevaziđu i ostave istorijski cilj – članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU", kazao je.

Šaranović je rekao da je očekivanje od Samita i da se potvrdi vrednovanje napretka svake zemlje pojedinačno.

"Nepravedno bi bilo da država, bilo koja, trpi na putu ka EU zastoje zbog zastoja drugih članica ili nerešenih problema među njima", rekao je on.

Upitan da li veruje da će Crna Gora ući u EU do 2025, on je odgovorio da će se to možda desiti i i ranije. "Ali nije suština u datumu već u tome da pre nego što Crna Gora i druge zemlje Zapadnog Balkana postanu deo EU, EU postane deo Crne gore i drugih zemalja Zapadnog Balkana", zaključio je on.

On je ocenio da je Crna Gora u procesu evropskih integracija u fazi da iz "zone početnih rezultata uđe u zonu kredibilnh rezultata", a sada je u fazi ispunjavanja privremenih merila.

Šaranović ocenjuje i da će na putu ka EU najveći izazovi za Crnu Goru biti u poglavljima 23 i 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

O obračunu kriminalnih bandi iz Crne Gore u Srbiji

Šaranović je rekao da postoji problem organizovanog kriminala u Crnoj Gori, ali i regonu, kao i u Evropi.

"Reč je ozbiljnim interkontinentalnim kriminalnim grupama koje se sukobljavaju na ulicama naših gradova, prete i da ugroze živote nevinih i bilo je nekoliko smrtnih slučajeva nevinih ljudi..", kazao je.

On je rekao i da su usledile i ostavke rukovodećih ljudi iz bezbednosnog sistema, kao i da je državni vrh te zemlje odlučan da se sa kriminalom razračuna ili da ga makar svede na namjanju moguću meru.

"Borba protiv kriminalnih grupa međutim ne može biti samo na jednoj državi, preduslov je saradnja sa drugim zemljama, imajući u vidu njihov karakter. Jedan od ciljeva Crne Gore je jačanje saradnje sa državama regiona u polju borbe protiv kriminala", napomenuo je.

Ranjavanje novinarke: Dok slučaj ne bude rešen – kamen o vratu u pregovorima sa EU

On je osudio nedavno ranjavanje novinarke Vijesti Olivere Lakić u Podgorici.

 "Jedino zdravorazumsko viđenje da je reč pre svega o ranjavanju jedne žene, ugrožavanju fizičkog integriteta jedne žene, što je u crnogorskoj tradicijii izuzetak i za najveću osudu. Reč je i o ugrožavanju fizičkog integriteta novinara. I ne ulazeći u moguće motive, mogu reći da ovakve situacije najviše škode imidžu Crne Gore i crnogorskog društva. Da ne govorimo o tome koliko je loše da svedočimo takvoj situaciji, ali kad je reč o integraciji u EU, mislim da će ovaj slučaj, sve dok ne bude rešen, biti kamen o vratu institucijama Crne Gore u pregovorima", kazao je.

Prema njegovim rečima, reakcija EU povodom ovog slučaja je bila očekivana, ali ne treba prevideti ni jednoglasnu osudu tog napada svih institucija u Crnoj Gori.

Ipak, on smatra da novinarstvo u Crnoj Gori nije ugroženo i da vlada u Podgorici ne kontroliše medije.

"To govori i sam broj medija i novinara koji funkcionišu u Srnoj Gori, njihove različite ideološke orijentacije, vlasničke strukture, geografska rasportranjenost", kazao je.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Nikola Šaranović u Pressingu o Zapadnom Balkanu (15.5.2018)

Izvor: N1 televizija, 15.Maj.2018

Od predstojećeg Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji ne bi trebalo očekivati da bude "istorijski", već realistično očekivati potvrdu evropske perspektive Zapadnog Balkana, ocenio je Nikola Šaranović, generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju i projekte u Ministarstvu...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.