Saradnja Evropske komisije i JP Nuklearni objekti Srbije za unapređenje mera nuklearne zaštite

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 14:44

Saradnja Evropske komisije i JP Nuklearni objekti Srbije za unapređenje mera nuklearne zaštite

Evropska komisija (EK) i Javno preduzeće Nuklearni objekti Srbije (JP NOS) ozvaničili su uspešan završetak projekta Evropske unije o nuklearnim merama.

Ovaj projekat ocenjen je kao prekretnica u posvećenosti Srbije u sprečavanju širenja nuklearnog oružja.

Predstavnici Evropske komisije, srpskih vlasti, relevantnih akademskih institucija uz prisustvo novinara obišli su prostorije JP NOS Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Vinči i tom prilikom upoznali se sa rezultatima inicijative koju je finansirala Evropska unija (EU) u iznosu od 2,34 miliona evra.

VD direktora JP NOS, Dalibor Arbutina, jedinog nuklearnog operatera u Srbiji, izjavio je da su identifikovali potrebu za unapređenjem merenja, inventara i kontrole nuklearnog materijala na lokaciji u Vinči u skladu sa najboljom praksom EU. Uspeh je postignut uz doprinos EU vođenim od strane Naučno-tehnološkog centra u Ukrajini (STCU) za jačanje sposobnosti JP NOS u karakterizaciji nuklearnog materijala za rukovođenje i kontrolu, kao i za njegov transport i skladištenje.

Govoreći na konferenciji za medije programska menadžerka Evropske komisije (EK), Elektra Cigaridas, zajedno sa šefom odeljenja Zajedničkog istraživačkog centra EK dr Klausom Majerom, izrazila je zadovoljstvo potpuno novim mogućnostima JP NOS za koje očekuje da će unaprediti mere nuklearne zaštite.

Ključni rezultati projekta EU uključuju obezbeđivanje najsavremenijih alata i nadogradnju infrastrukture radiohemijske laboratorije JP NOS, uključujući obuku osoblja i efikasno korišćenje nove opreme.

Projektom su za JP NOS obezbeđeni alati za detekciju, identifikaciju i karakterizaciju nuklearnih materijala, kao i oprema za njihov transport, skladištenje i bezbednost.

Oprema uključuje gama detektor, laboratorijski HPGE spektrometar, gama kameru, ručne HPGE spektrometre, CZT spektrometre, alfa spektrometre, identifikatore radioizotopa, višenamenske digitalne merače, neutronske dozimetre, neutronske spektrometre, rentgenski fluorescentni spektrometar, kasete za rukavice, kontejnere za transport i skladištenje, kao i vozilo za transport nuklearnih ili drugih radioaktivnih materijala.

Srpske vlasti, uključujući predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Uprave Carina, Ministarstva nauke i tehnologije, Regulatornog tela Srbije, Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Novom Sadu, učestvovale su u poseti demonstrirajući zajedničke napore da se ojačaju mere nuklearne zaštite i osigura bezbednija budućnost za zemlju i region.

Evropska komisija kroz svoj Instrument za međunarodnu saradnju u nuklearnoj bezbednosti (INSC) podržava promovisanje kulture nuklearne bezbednosti i zaštite od zračenja, bezbedno upravljanje nuklearnim gorivom i radioaktivnim otpadom, kao i primenu delotvornih i efikasnih mera zaštite nuklearnih materijala širom sveta.

Nuklearne zaštitne mere, kao što je propisano Ugovorom UN o neširenju oružja i EURATOM ugovorom, igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju da se nuklearni materijali ne preusmere iz civilne upotrebe, čime se sprečava neovlašćeno ili zlonamerno korišćenje.

Srbija je kao članica INSC-a imala velike koristi od ovog instrumenta i nastaviće blisku saradnju sa EU u promovisanju globalne nuklearne bezbednosti. U okviru ovog instrumenta do sada je Evropska komisija finansirala projekte u Srbiji za više od 4,7 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.