Šapčani brinu o uklanjanju opasnog otpada

Izvor: RTS, 28.Dec.2017, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šapčani brinu o uklanjanju opasnog otpada

Upravljanje otpadom, jedan je od uslova za ulazak naše zemlje u EU. Već tri godine, smeće iz Šapca se odvozi na regionalnu deponiju "Srem - Mačva". Počela je i njegova selekcija i organizovano odnošenje iz sela, a uz podršku JKP "Stari grad", kroz različite aktivnosti, najmlađi uče kako se čuva životna okolina.
Šta je reciklaža, zašto se otpad razvrstava, i kako da budu odgovorni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prema prirodi, Šapčani uče od malena. O pravilnom odlaganju smeća, osnovci znaju više nego mnogi odrasli.

"Naučio sam, reciklira se, papir, staklo, metal, plastika i drvo".
"Kada recikliramo, pomažemo prirodi".
"Piše tu papir, plastika ili metal, i onda ljudi znaju šta da stave, i onda sa se sa tim sve reciklira sve u nešto novo, iz starog u novo".
Svakog dana u Šapcu se sakupi oko 100 tona otpada koji se u transfer stanici presuje, i odvozi na regionalnu deponiju ‚ "Srem - Mačva". Na reciklažnim ostrvima u gradu građani otpad selektuju.
"Imamo takođe kontejnere u određenim selima, a negde delimo i vreće u koje sugrađani jednom mesečno odlažu svoj selektovan otpad, to je jako bitno jer selektovan otpad ne završi na deponiji", kaže  Postavljanje posuda za pepeo, doprinelo je smanjenju paljenja kontejnera i kamiona za smeća. Zeleni otpad se od ove godine besplatno odnosi po pozivu, i skladišti na dve lokacije", kaže Snežana Đokić, direktorka JKP "Stari grad" Šabac.
"Tamo ih tretiramo drobilicom, a onda imamo jednu tehnologiju koju smo započeli prvi u Srbiji, to je prskanje pozitivnim mikroorganizmima, koji potpomažu fermentaciju otpada, tako da nemamo truljenje, nemamo smrad, a imamo kompast", kaže Zoran Damnjanović, rukovodilac sektora Gradska čistoća.
U Šapcu se brine i o uklanjanju opasnog otpada. Ambalažu od pesticida, poljoprivrednici sakupljaju u posebne vreće koje dobijaju tri puta godišnje.


Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.