Sankcije Belorusiji na nagovor EU

Izvor: B92, 28.Mar.2013, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sankcije Belorusiji na nagovor EU"

Beograd, Minsk -- Ambasador Stojan Jevtić kaže da je Srbija bila prinuđena da Belorusiji uvede sankcije, pošto je na to bila obavezana ugovorom o slobodnoj trgovini s EU.

Jevtić je beloruskoj državnoj novinskoj agenciji "Belta" rekao da Srbija smatra da je politika uvođenja sankcija pogrešna i da je predsednik Nikolić to priznao tokom svoje posete Minsku, prenosi "Blic".

"Srbi su deset godina patili pod sankcijama celog sveta, a ne samo Evropske unije. Mi znamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koliko je teško živeti pod sankcijama i da ova metoda uticanja na neku zemlju ne može da proizvede nikakve rezultate. Sve može da se reši na miran način", rekao je on.

Na pitanje zašto se onda Srbija priključila uvođenju sankcija Belorusiji koju sprovodi EU, Jevtić je odgovorio da je na to bila "prinuđena".

"Tačno je da je Srbija morala u jednom trenutku da se izjasni o nekim problemima onako kako je to zahtevala Evropska unija. Ali, mi smatramo da to ni na koji način nije nanelo štetu Belorusiji ili našoj saradnji. Čak i EU koristi određene sankcije protiv Belorusije, ali nastavlja ekonomsku saradnju sa zemljom", rekao je Jevtić.

Ambasador je rekao da se odnos Srbije prema Rusiji i Belorusiji nikad neće promeniti uprkos nastojanju zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

"Srbija i Belorusija imaju svoje načine, bez obzira na međusobne odnose. Mi smo mali slovenski narodi koji su uvek pomagali jedni drugima. Nikada nećemo zaboraviti pomoć i podršku koju smo dobili od Belorusije tokom NATO bombardovanja. Uvek smo radili u sferama u kojima je naša saranja moguća", rekao je Jevtić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Sankcije Belorusiji na nagovor EU"

Izvor: OkRadio.rs, 28.Mar.2013

Ambasador Stojan Jevtić kaže da je Srbija bila prinuđena da Belorusiji uvede sankcije, pošto je na to bila obavezana ugovorom o slobodnoj trgovini s EU. Jevtić je beloruskoj državnoj novinskoj agenciji "Belta" rekao da Srbija smatra da je politika uvođenja sankcija pogrešna i da je predsednik...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.