Izvor: RTS, 09.Feb.2021, 17:44

Šan Meklaud: Želimo brz dogovor o budućem trgovinskom partnerstvu sa Srbijom

Ujedinjeno Kraljevstvo želi brz dogovor o budućem trgovinskom partnerstvu sa Srbijom, izjavila je britanska ambasadorka u Beogradu Šan Maklaud i poručila da Nacrt sporazuma, zasnovan na postojećem Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU, ne sadrži nikakva iznenađenja, niti od Srbije traži bilo kakve nove obaveze.
U želji da razjasni moguće nejasnoće, ambasadorka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u pisanoj izjavi podsetila da je proteklih nekoliko dana mnogo puta pitana o odlaganju bilateralnog trgovinskog sporazuma Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije, ističući da je taj sporazum u interesu poslovnih ljudi, kompanija i potrošača u obe države, prenosi Fonet.

Ujedinjeno Kraljevstvo, posle izlaska iz EU, ubrzano je radilo na tome da sa državama partnerima uspostavi bilateralne sporazume, tamo gde je trgovina prethodno bila regulisana sporazumom između tih država i Unije, naglasila je Maklaud.
Kako je objasnila, ovo su sporazumi kontinuiteta, u najvećoj meri bazirani na sporazumima sa EU, koje zamenjuju. Ujedinjeno Kraljevstvo je zaključilo 63 takva sporazuma, uključujući i sa Albanijom, Severnom Makedonijom i Prištinom, istakla je Maklaud, koja se nada da će uskoro biti potpisan sličan sporazum i sa Crnom Gorom.
Ona je ukazala da je pregovore o sporazumu Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije prekinula epidemija kovid i uvođenje vanrednog stanja u Srbiji, u martu prošle godine.
Dalja odlaganja, prema objašnjenju Maklaud, usledila su zbog junskih parlamentarnih izbora u Srbiji i pet meseci formiranja Vlade u Beogradu.
Naši pregovarači su se sastali onlajn, početkom decembra, što je bilo, kako je precizirala, neposredno pre 31. decembra i kraja takozvanog "tranzicionog perioda", kojim je zaključen izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz jedinstvenog tržišta i carinske unije EU.
Razgovori sa Srbijom i dalje teku i napreduju. Nacrt sporazuma je zasnovan na postojećem Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU.
Od Srbije nije traženo da preuzme bilo kakve nove obaveze. Nacrt sporazuma ne sadrži nikakva iznenađenja, poručila je Maklaud.
Ujedinjeno Kraljevstvo se nada da će ovaj sporazum biti brzo usaglašen, kako bi se teškoće i zastoji u trgovini smanjili na minimum, zaključila je britanska ambasadorka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.