Samit Evropske unije sledeće nedelje, lideri dolaze u Brisel

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2020, 11:47

Samit Evropske unije sledeće nedelje, lideri dolaze u Brisel

Lideri EU 27 doći će u Brisel kako bi prisustvovali samitu 10. i 11. decembra, najavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Mišel kaže da je fizičko priustvo čelinih ljudi zemalja članica, uprkos pandemiji Kovid19, neophodno kako bi se dogovorili oko važnih pitanja.

"Samit će se održati u Briselu uz fizičko prisustvo. To je dobro jer teme koje su na dnevnom redu zahtevaju se vidimo, sednemo zajedno u istoj prostoriji i dođemo do zajedničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odluka o komplikovanim pitanjima", kaže Mišel.

Predsednik Evropskog saveta naglašava da je EU potrebno jedinstvo, transparentnost i efikasnost do kojih će pre doći na fizičkom susretu nego putem video konfrencija.

Na sastanku u decembru EU lideri bi trebalo da donesu odluke o odnosima sa Turskom, novom adminstracijom u SAD, Bregzitu, strategiji vakcinacije u Evropi i drugim važnim pitanjima.

Vreme za odluku Britanije o Bregzitu

Evropska unija poručila je danas Britaniji da je vreme da donese odluku o trgovinskom sporazumu o Bregzitu nakon što je, prema Britaniji, EU u poslednjem trenutku poremetila pregovore.

Preostalo je manje od četiri nedelje dok Ujedinjeno Kraljevstvo konačno ne izađe iz orbite EU 31. decembra, a obe strane traže jedna od druge da naprave kompromis u pogledu ribolova, državne pomoći i rešavanja budućih sporova.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će se narednih dana odlučivati i da će 27 lidera EU koji održavaju virtuelni samit 10. i 11. decembra zauzeti stav, prenosi Rojters.

"Pravo pitanje je - koji politički, ekonomski, socijalni projekat žele za svoju budućnost", rekao je Mišel na konferenciji za novinare, dodajući da je to "pitanje za britansku vladu i za britanski narod."

Jedan zvaničnik EU rekao je da se dogovor očekuje do kraja vikenda. Glavni pregovarač EU Mišel Barnije ostaće danas u Londonu kako bi nastavio razgovore.

Visoki izvor iz britanske vlade rekao je juče da, iako je dogovor još bio moguć, EU poremetila razgovore pokušavajući da u poslednjem trenutku iznudi dalje ustupke.

Britanija je formalno napustila EU 31. januara, ali je od tada u prelaznom periodu u kojem pravila o trgovini, putovanjima i poslovanju ostaju nepromenjena. Od kraja godine Brisel će je tretirati kao treću zemlju.

Ako dve strane ne uspeju da postignu dogovor, petogodišnji Bregzit završio bi se u haosu dok se Evropa suočava sa ogromnim ekonomskim troškovima usled izbijanja pandemije kovid-19.

Kako navodi agencija, izlazak bez dogovora je noćna mora za kompanije i investitore koji kažu da bi to opteretilo granice, zaplašilo finansijska tržišta i posejalo haos kroz lance snabdevanja koji se protežu širom Evrope i šire.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.