Samit EU: ekonomija na bazi politike

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2013, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit EU: ekonomija na bazi politike

27.06.2013. -

Samit EU otvoren 27. juna, od početka je bio „osuđen“ na povećanu pažnju. Jer, na njegovom dnevnom redu, nalaze se sve goruće teme današnjice i perspektive razvoja EU. Jedan problem ima posebno važno socijalno- ekonomsko značenje i povezano je sa finansijskom krizom, njenim prevazilaženjem i sanacijama posledica. Ne manje važne su i perspektive proširenja EU.

Skepticizam- upravo je ova reč među svim ostalim figurirala u mnogobrojnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << komentarima iz Brisela. Ekspert Nemačkog društva spoljne politike Jozef Janing u razgovoru za „Glas Rusije“ je primetio da će učesnici sadašnjeg samita, iako su pred sebe postavili obimne zadatke, teško iste i ispuniti:

- Što se tiče unutrašnjih pitanja, na predstojećem samitu će se razmatrati, pre svega, pitanja nezaposlenosti, i konkretno nezaposlenosti omladine. U spoljnopolitičkoj sferi biće utvrđeno, donoseno, rešenje u vezi sa budućim pregovorima sa Turskom, i ovu će odluku doneti ministri inostranih poslova zemalja članica, ali će pregovori početi tek na jesen. Takođe, biće reči i o početku pregovora sa Srbijom, januara 2014.godine.

Pri tome, Berlin se negativno odnosi prema proširenom finansiranju socijalnih projekata u okvirima EU, dajući prioritet režimu štednje i borbe sa državnim dugovima. Upravo kancelarka Nemačke Angela Merkel zauzima kritičnu poziciju u odnosu na planove prijema Turske u EU. A vladajuća nemačka koalicija pritiskala je Srbiju da prizna Kosovo, kao preduslov za odobrenje početka pristupnih pregovora.

Među evropskim biračima već danas vlada drugačije raspoloženje- u korist izolacionizma, protekcionizma i „umerenog“ nacionalizma. Birači sve manje veruju kako Briselu, tako i svojim liderima- govori Jozef Janing:

- Evropljani ne veruju ni nacionalnim političarima. Na evropskomnivou, ovaj proces izgleda složenije, obzirom da EU nema ono što nauka naziva „mehanizam koji omogućava, donosi legitimitet“. Evropska politika uvek je veoma zavisila od rezultata. Ako njeni rezultati ne odgovaraju očekivanjima birača, nastupa kriza poverenja.

Pred sam početak samita, šef italijnakse vlade Enriko Leta, istupajući pred poslanicima nacionalnog parlamenta, ocenio je visoko važnost foruma EU. Prema njegovim rečima, nisu samo bitna pitanja nezaposlenosti, već i „stanje socijalnog modela i stabilnost demokratskog sistema“. „Ako EU ostane u svom sadašnjem obliku i stanju, ona će izgubiti“- uveren je premijer Italije. I za sada su šanse da se to zaista i dogodi- veoma velike.

Petar Iskenderov,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.