Samit EU - Zapadni Balkan 4. jula u Poljskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2019, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit EU - Zapadni Balkan 4. jula u Poljskoj

Samit EU - Zapadni Balkan u okviru Balkanskog procesa biće održan 4. i 5. jula u Poznanju u Poljskoj, a glavne teme bi trebalo da budu ekonomija, mogućnost povezivanja, civilno društvo, mladi i kultura i bezbednost, izjavio je danas predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Poljske Veislav Tarka.

Tarka, koji je u timu za organizaciju Samita, rekao je na konferenciji u Beogradu da će 4. jula biti održani ministarski sastanci - šefova diplomatije i ekonomije, dok će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 5. jula biti održan sastanak lidera Zapadnog Balkana.

On je dodao Poljska Berlinski proces ne vidi kao alternativu proširenju EU, već misli da je proces komplementaran sa politikom Evropske komisije i da pomaže u reformama zemljama regiona na evropskom putu.

Tarka je ukazao da će Samit biti održan ubrzo nakon evropskih izbora i formiranja nove EK, ali da je to prilika da se novoj komisiji pošalje signal da nastavi putem koji je postavio predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Koordinatorka Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana (Civil society forum) Ana Marjanović Rudan rekla je da je prvi krug Berlinskog procesa završen, ali da će biti nastavljen i da je o proces važan za reforme, da je komplementaran sa proširenjem, kao i da je postao institucija regionalne saradnje.

Predstavnica Instituta za evropske politike iz Skoplja Simonida Kacarska rekla je da je potrebno naći način da se u proces uključe i parlamenti, zbog toga što je zakonodavna strana veoma važna za celu priču.

Predstavnica mreže Politikon iz Crne Gore Jovana Marović rekla je da bi bilo dobro da u Berlinski proces bude kao tema uključena i vladavina prava.

Predstavnik organizacije Democracy for Development sa Kosova Špend Emini rekao je da su investicije u regionu i dalje niske i da predstavljaju oko 23 odsto bruto dohotka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Na samitu u Poznanju od ekonomije do bezbednosti

Izvor: RTS, 24.Jan.2019

Samit EU-Zapadni Balkan, koji će se kao deo Berlinskog procesa održati u Poznanju početkom jula, za ključne teme imaće ekonomiju, povezivanje, civilno društvo sa akcentom na mlade i kutluru i bezbednost, izjavio je u Beogradu predstavnik poljskog Ministarstva spoljnih poslova Vieslav Tarka. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.