Samit EU-Rusija u Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2010, 03:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit EU-Rusija u Briselu

BRISEL -

Samit Evropska unija - Rusija, koji će danas biti održan u Briselu, za glavne teme imaće zajedničke izazove sa kojim se suočavaju Brisel i Moskva, kao što su situacija u globalnoj privredi i klimatske promene.

Tokom samita razgovaraće se i o bilateralnim odnosima, uključujući i program Partnerstvo za modernizaciju, ali i o regionalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i međunarodnim pitanjima.

Sastanku će, u ime EU prisustvovati predsednik Saveta EU Herman van Rompej, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesar za trgovinu Karel de Guht, dok će Moskvu predstavljati predsednik Dmitrij Medvedev i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Drago mi je što ću se ponovo susresti s predsednikom Medvedevom. Ovaj samit će nam pružiti sjajnu priliku da razgovaramo o rezultatima samita G-20 održanog u Seulu i privrednom oporavku", rekao je Van Rompej pred samit.

"Razgovaraćemo i o napretku u bilateralnim odnosima, uključujući i pristupanje Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji, viznom režimu, susedstvu i ljudskim pravima", dodao je on.

Barozo je rekao da očekuje uspešan samit i "značajan napredak u ključnim domenima".

"Upravo smo postigli bilateralan uspeh po pitanju pristupanja Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji i snažno podržavamo ruske napore da postanu članica u 2011. Ovo će pojačati trgovinu i investicije i doprineti obostranom privrednom rastu", rekao je on.

"Ovo bi trebalo da da novi zamajac i našim razgovorima o novom evropsko-ruskom sporazumu i programu Partnerstvo za modernizaciju, koji je ključni u podržavanju političkih i privrednih reformi u Rusiji", dodao je Barozo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.