Sa samo dve deponije, Albanija je daleko od standarda EU

Izvor: Southeast European Times, 24.Avg.2013, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa samo dve deponije, Albanija je daleko od standarda EU

Zvaničnici u načelu odobravaju ideju o uvozu hiljada tona smeća iz Grčke i Italije.

24/08/2013

Erl Murati za Southeast European Times iz Tirane -- 24.8.2013.

Plaža Šenđin posuta je plastičnom ambalažom, opušcima od cigareta i korama od banana, što nije privlačan prizor za hiljade turista koji su u velikom broju došli na ovu obalu Jadranskog mora, otprilike 45 kilometara od Tirane. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Duž puta po smeću kopaju svinje.

"Ovo je drugi put da u Albaniji provodim svoj odmor. More je vrlo lepo, ali je puno smeća. Miris prljavštine nas navodi da svoje dane provodimo na moru, a uveče ne možemo da spavamo od komaraca", kaže Đilsime Bajramaj (52) sa Kosova za SETimes.

Uklanjanje sanitarnog otpada je problematično pitanje širom regiona -- samo 1 od 4 deponije u Srbiji u skladu je sa standardima EU, a čak i Hrvatska, koja je ove godine ušla u EU, tek treba da obezbedi usluge uklanjanja otpada celokupnom stanovništvu.

Međutim, malo je područja na kojima je situacija toliko loša kao u Albaniji, koja ima samo dve deponije smeća. Urbani otpad završava u moru, preko reka koje se svakog dana koriste kao prirodni prenosioci hiljada tona smeća.

"Ne može se reći da Albanija ima sistem upravljanja smećem, nego odlaganja smeća. Smeće se prikuplja ispred stambenih objekata, ali ne mnogo dalje od njih. Taj sistem ne funkcioniše na celokupnoj teritoriji, na primer u ruralnim oblastima", kaže stručnjak za životnu sredinu Lavdoš Feruni za SETimes.

Albanija je odobrila zakon o uklanjanju otpada 2010. godine, ali oni koji se zalažu za očuvanje životne sredine kažu da njegovo sprovođenje i dalje predstavlja problem.

"Zakon je prilagođen zakonima EU, ali ne funkcioniše na odgovarajući način. Situacija je teška, jer se otpad progresivno uvećava na većini teritorije više od 20 godina", rekao je Lavdoš Feruni, izvršni direktor Udruženja organske poljoprivrede u Tirani.

Uprkos protestima aktivista, vlada se u avgustu složila da uveze 2.600 tona smeća iz Grčke i Italije. Referendum o tom pitanju zakazan je za 22. decembar.

"Na polju upravljanja smećem kao prioritet smo tretirali približavanje albanskog zakonodavstva zakonodavstvu Evropske unije. Nakon 2013. godine vlada je odobrila osam odluka koje su potpuno usklađene sa smernicama EU", kaže Vladimir Bežani, šef sektora za upravljanje smećem u ministarstvu životne sredine.

Albanija godišnje proizvede 825.000 tona smeća.

Izveštaj ministarstva životne stedine ukazuje da sistem odlaganja smeća ne postoji u ruralnim oblastima i malim gradovima. "Većina smeća iz tih oblasti baca se u reke ili pored puta. Ne postoji bezbedan sistem upravljanja opasnim otpadom (koji proizvedu industrije ili domaćinstva). Zapravo je sprovođenje zakona na slabom nivou", pokazuje izveštaj.

"Jedini način da se ostvare standardi EU vezani za upravljanje smećem jeste sprovođenje zakona. Imamo dobar zakon, ali je problem u tome da se on ne sprovodi", kaže Džemal Mato, direktor Eko pokreta, u izjavi za SETimes.

Vlada planira da gradi još tri deponije smeća, u Valoni, Sarandi i Korči, u nadi da će progresivno povećanje urbanog otpada biti suzbijeno do 2020. godine.

Kako će, po vašem mišljenju, Albanija glasati na referendumu o prihvatanju smeća iz Grčke i Italije? Dodajte svoje mišljenje ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.