Sa Kosova u Preševo

Izvor: B92, 09.Apr.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Kosova u Preševo

Preševo -- Od uspostavljanja bezviznog režima sa zemljama EU, povećan je broj zahteva građana koji žive na Kosovu da prijave prebivalište u Preševu, kažu u policiji.

Komandir policijske stanice u Preševu Avdi Bajrami je novinarima rekao da se takvi zahtevi detaljno proveravaju.

"Kada je reč o udovoljavanju tim zahtevima, veoma smo rigorozni i proveravamo svaki podatak, naročito onih koji do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nisu živeli u Preševu", objasnio je Bajrami.

Prema njegovim rečima, ima građana koji su nekada živeli u Preševu, zatim izbegli na Kosovo, a sada ponovo žele da se vrate u Preševo.

I u takvim slučajevima, objašnjava on, ima građana koji žele da iskoriste mogućnost vizne liberalizacije i da otputuju u zemlje EU.

Ipak, navodi Bajrami, ima građana koji se prijavljuju u Preševu i po osnovu braka, što se takođe detaljno proverava.

Šef odseka pogranične policije Boban Đorđević izjavio je da je oko 20 ilegalnih migranata zatražilo azil u Srbiji i da su, shodno zakonu, upućeni u centar za azilante, ali se tamo nikada nisu javili.

"To je očigledno bio izgovor, samo da bi ušli u Srbiju i nastavili tranzit bez bilo kakvih posledica. Njihov prevashodni cilj je odlazak u zemlje zapadne Evrope", objasnio je Đorđević.

Bilo je i slučajeva organizovanog krijumčarenja ljudi, dodao je Đorđević, zbog čega je podnet i jedan broj krivičnih prijava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.