SVETSKI MEDIJI OPLELI PO HRVATIMA: Zemlja koja veliča zločine predsedava EU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2020, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVETSKI MEDIJI OPLELI PO HRVATIMA: Zemlja koja veliča zločine predsedava EU!

Igraće onako kako im Brisel kaže.

Hrvatsko predsedavanje EU je izazvalo interes stranih medija za Hrvatsku, a poslednjih dana objavljeno je nekoliko zanimljivih članaka koji nude različite perspektive o najmlađoj članici EU.

Švajcarski javni servis SRF primećuje malo ironije da je "problematično dete Evropske unije postalo predsednik" i podseća da se Hrvatska svađa sa gotovo svim svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << susedima. "Pre šest godina, kada je ušla u EU, Hrvatska je predstavljala zrake nade. Trebalo je da pomogne posredovanju problematičnog Balkana i da pomogne zemljama poput Bosne i Hercegovine, severne Makedonije i Crne Gore u približavanju Uniji “, piše u SRF-u.

Podsećaju i da se u Hrvatskoj slave ratni zločinci, a da je to nedavno učinila i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović odajući počast Slobodanu Praljku, što je kasnije i opravdala rekavši da se "borio za hrvatske interese".

Oni navode da je nejasno kakvu bi ulogu Hrvatska trebala igrati na regionalnom samitu u Zagrebu, najavljenom za maj, i napomenuli da je za hrvatsku vladu najvažnije da ne smanjuje evropski budžet zbog odlaska Velike Britanije, "jer su sredstva Brisela od vitalnog značaja za Hrvatsku".

Nemački konzervativni list Frankfurter Algemajne Cajtung (FAC) piše da je predsedavanje EU "posebnim izazovom" za Hrvatsku.

FAC ističe da će u Europskoj uniji dominirati dve teme: Bregzit i pregovori o evropskom budžetu, a Hrvatska je samo posmatrač tih tema, što je "netipično i nezahvalno stajalište".

Međutim, ovaj nemački list smatra da bi Hrvatska mogla igrati važnu ulogu kada je reč o proširenju EU na zapadni Balkan, posebno kada je reč o ublažavanju stavova francuskog predsednika Emanuela Makrona, s kojim se hrvatski premijer Andrej Plenković već susreo. Napominje se da predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen tom pogledu posebno računa na Hrvatsku.

Nemački levo-liberalni list Zidojče cajtung opisuje dvostruku Ode radosti Betovena na koncertu na CNT-u kao patetičnu, ističući da premijer Plenković želi iskoristiti predsedništvo za promociju važnih tema za Hrvatsku, poput proširenja, ali mnogo je nasleđeno od finskog predsedavanja.

Britanski Dejli Telegraf, međutim, ističe da je sloboda kretanja u Evropskoj uniji bila okidač za masovnu emigraciju iz Hrvatske kada je postala članica. List se poziva na izjavu premijera Plenkovića koji je na konferenciji za novinare povodom početka hrvatskog predsedništva rekao da Hrvatska "svake godine izgubi jedan grad".

Plenković se nada da će briselski fondovi "podići životni standard i ubediti dijasporu da se vrate", te da Plenković želi dobiti još jedan premijerski mandat i uvesti Hrvatsku u evrozonu i Šengen.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.