SVE OČI UPRTE U ZAGREB: U toku dana antivladin protest, očekuje se ostavka Karamarka zbog afere (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 15.Jun.2016, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVE OČI UPRTE U ZAGREB: U toku dana antivladin protest, očekuje se ostavka Karamarka zbog afere (FOTO) (VIDEO)

U Hrvatskoj, najmlađoj članici Evropske unije, ove sedmice biće organizovana čak dva antivladina protesta - danas u organizaciji Radničke fronte, a sutra, u organizaciji Inicijative "Hrvatska može bolje - bez vas".

Oba protesta će biti organizovana na Markovom trgu i to usred krize vlasti koja traje sedmicama.

Prvi je danas kada se čekuje da će biti objavljen nalaz Komisije za sprečavanje sukoba interesa u vezi sa aferom "Konsultantica" u koju su umešani prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << potpredsednik vlade i šef najuticajnije vladajuće HDZ Tomislav Karamarka i njegova supruga Ana.

Današnji protest je najavljen u jeku afere "Konsultantica", koja je u međuvremenu prerasla u krizu vlasti i dovela do situacije u kojima dva ključna elementa u vladajućoj većini - Most i HDZ - čine sve da bi ostali na vlasti: HDZ pokušajem prekomponovanja, a Most podrškom aktuelnom premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Foto: Tanjug/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC

Slogan protesta Radničke fronte "Karamarko, odlazi!", dobio je dodatak "Dole vlada!", prenela je regionalna N1 TV.

Do 18. juna mora se, naime, prema zakonu, održati glasanje o poverenju Tomislavu Karamarku kao članu vlade.

Foto: Tanjug/FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

Današnji i narednih nekoliko ključni su za rešenje višenedeljne političke krize u Hrvatskoj, najveće u savremenoj istoriji te zemlje, a nakon što se šef HDZ-a Tomislav Karamarko povuče iz vlade i u Saboru reši sudbina hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića.

Karamarkova ostavka na potpredsedničku poziciju u vladi se očekuje danas, najverovatnije nakon što Komisija za utvrđivanje sukoba interesa saopsti odluku o tome da li je prvi čovek najuticajnije vladajuće stranke u sukobu interesa zbog poslovne saradnje njegove supruge i prijatelja, lobite MOL-a Josipa Petrovića.

Povlačenje Karamarka se očekuje bez obzira na to kakav će biti rezultat utvrđivanja sukoba interesa.

Foto: Tanjug/HINA/DANIEL KASAP

Povlačenje Karamarka, veruje se, usko je povezano sa prikupljanjem 76 poslaničkih glasova za rušenje premijera Oreškovića. Ukoliko Orešković bude smenjen, HDZ planira da formira novu vladu na čelu sa aktuelnim ministrom finansija Zdravkom Marićem.

Karamarko je, naime, posle jučerašnjeg Predsedništva stranke sa predstavnicima Domoljubne koalicije, okupljene oko HDZ-a, saopštio da imaju većinu od 76 poslanika, javila je Hina. Šef HDZ-a, međutim, nije hteo da otkriva ko će od zastupnika činiti tu većinu, pa tako nije odgovorio ni na direktno novinarsko pitanje da li će to biti predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke u Saboru.

Foto: Tanjug/HINA/ANA SLIVAR DOMINIC

Most, manja članica vladajuće koalicije, poručuje da odlazak Karamarka iz vlade ne znači ništa ako i dalje budu rušili Oreškovića. U Mostu očekuju da HDZ povuče zahtev za izglasavanje nepoverenja aktuelnom premijeru. Bez toga, kažu, slede izbori.

O poverenju Oreškoviću najverovatnije će se u Saboru glasati u četvrtak. Ako Oreškoviću bude izglasano nepoverenje, to će značiti pad vlade, pa predsednica Kolinda Grabar Kitarović mora što pre da odredi novog mandatara.

Pitanje je, međutim, da li je ona obavezna da na osnovu 76 glasova za rušenje premijera mandat za sastav nove vlade da HDZ-u.

Foto: Tanjug/FAH

Prema hrvatskom Ustavu, koji tumače stručnjaci, stoji da predsednica Grabar Kitarović ne mora dati mandat za sastav nove vlade onome koji je vladu srušio jer, kako navode, to što je taj neko imao dovoljno ruku u Saboru za rušenje vlade ne znači automatski da ima većinu za sastavljanje nove.

Predsednica će, kako navode, morati da obavi konsultacije i utvrditi ko ima najveću podršku, koja može biti i manja od 76 zastupnika.

Pogledajte kako je bilo na prethodnom protestu:



(Telegraf.rs / Tanjug)


Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Dačić u Banjaluci na skupu ŠEFOVA DIPLOMATIJA

Izvor: Telegraf.rs, 15.Jun.2016

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predvodiće delegaciju Srbije na Godišnjem sastanku šefova diplomatija država članica Centralno-evropske inicijative, koji se danas i sutra održava u Banjaluci...Na sastanku će biti razmenjena mišljenja u vezi sa aktuelnim izazovima...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.