SVE NA JEDNOM MESTU: Kako građani Srbije mogu da koriste zeleni kovid pasoš širom Evrope?

Izvor: Press, 24.Nov.2021, 15:25

SVE NA JEDNOM MESTU: Kako građani Srbije mogu da koriste zeleni kovid pasoš širom Evrope?

Priznavanjem zelenog sertifikata iz Srbije u EU građanima naše zemlje omogućeno je da preko eUprave izvade evropsku zdravstvenu potvrdu čiji "kju-ar" kod je prepoznatljiv u sistemu očitavanja EU.
Foto:pink
Tako Srbi više nemaju problem da dokažu da su zdravi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na granicama zemalja koje taj sertifikat priznaju, ali to nužno ne znači da će moći da ih pređu.
Digitalni zeleni sertifikat EU građani Srbije mogu da nabave na sajtu eUprave, a u toku ove nedelje biće omogućeno da ga dobiju i na šalterima Pošte. Građani dobijaju zaseban dokument za svaku primljenu dozu vakcine, PCR ili antigentski test ili preležan korona virus. Svaki dokument ima svoj "kju-ar" (QR) kod koji sadrži kompletne informacije o nosiocu.
Ni zeleni sertifikat nije uvek garancija
Građani bi prilikom putovanja sa sobom trebalo da ponesu sve dokumente koje dobiju u papirnoj ili digitalnoj formi, jer od zemlje u koju idu zavisi da li će graničari u obzir uzeti vreme proteklo od oporavka od kovida 19, neku od doza vakcine ili PCR test ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski ne stariji od 48 sati.
Foto: Unsplash.com

Da bi prešli granicu, građani pre puta, osim sertifikata, moraju da ponesu i pasoš i provere da li ispunjavaju i ostale uslove ulaska u državu, poput onog da su primili vakcinu koju ta zemlja priznaje ili da su u bezbednom vremenskom okviru nakon oporavka od kovida 19. Uslovi članica EU se razlikuju, a mogu da se provere na linku: https://reopen.europa.eu/en.
- U mnogim zemaljama EU doza vakcine koja važi se oročava na 210 dana tj. sedam meseci. Ako ste primili dve kineske vakcine, a treći put "Fajzerovu", vi ćete na očitavanje dati samo poslednju. Na tom sertifikatu piše da je to treća doza, ali se ne pominje koje ste vakcine primili pre te - pojašnjava direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.
Čak i kada pređu granicu, građani sa sertifikatom mogu da naiđu na ograničenja. Poslovanje pojedinih ugostiteljskih objekata u EU nije usaglašeno s epidemiološkim merama države, pa neki lokali gostima ne priznaju vakcinu koju je odobrila vlast.
- U Austriji smo, recimo, imali te situacije, da država priznaje sve vakcine, vi dođete, ali određeni hoteli ne prihvataju, na primer, "Sputnjik Ve" i "Sinofarm", nego insistiraju da imate PCR test. Na te stvari ne može da se utiče niti to može negde da se proveri, ali toga nema mnogo. Bilo ih je malo i u Francuskoj, ali u zemljama za koje postoji interesovanje: Grčkoj, Turskoj, Mađarskoj i regionu nije bilo takvih problema - otkriva Seničić.
Kuda na skijanje?
Na pitanje gde naši građani trenutno mogu da odu na skijanje, Seničić odgovara da se izbor svodi na Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.
- Bugarska, koja je nama zanimljiva za skijanje, je i dalje zatvorena. Još uvek nas drže na crvenoj listi. Najave su da će se, uz protokole za vakcinisane i one s testovima, otvoriti oko 15. decembra, ali to nije sigurno. Može da se ide i u Austriju, ali je tamo "lokdaun". Pitanje je da li može da se skija - predočava Seničić za SpSputnjik
Osim u zemljama EU, evropski digitalni zeleni sertifikat važi i u Albaniji, Andori, Jermeniji, Švajcarskoj, Gruziji, Izraelu, Lihtenštajnu, Moldaviji, Monaku, Moroku, Severnoj Makedoniji, Norveškoj, Panami, San Marinu, Turskoj, Ukrajini, Velikoj Britaniji, Vatikanu, na Farskim ostrvima, Islandu, Novom Zelandu i u Srbiji.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.