SUS motori i posle 2035. godine? Moguće je

Izvor: B92, 24.Jun.2023, 09:27

SUS motori i posle 2035. godine? Moguće je

Forsiranje električne mobilnosti čini se kao jasan put Evropske unije.

Naravno, otvorena je magistrala i drugim tehnologijama s nultim emisijama u saobraćaju, ali za sada ih, osim vodonika, nema na vidiku.

Međutim, ni sa električnim automobilima situacija nije jednostavna. Naime, izveštaj Evropskog revizorskog suda jasno zaključuje da za sada postoje uska grla u lancu snadevanja sirovina koja bi mogla da ugroze celu tranziciju. Tome treba dodati sve veće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << troškove i globalnu konkurenciju. Zato napori EU-a da se poveća proizvodnju baterija možda neće biti dovoljni za zadovoljenje rastuće potražnje, piše Revija HAK.

Revizori upozoravaju na dva moguća scenarija ako proizvodni kapaciteti baterija u EU ne budu rasli prema planu. Moglo bi se dogoditi da EU ipak neće zabraniti prodaju novih automobila na benzin i dizel nakon 2035. godine.

U drugom scenariju bi trebalo da se oslanja na baterije i električna vozila iz trećih zemalja kako bi se postigli klimatski ciljevi EU-a. To ide na štetu evropske automobilske industrije, odnosno ekonomskog i socijalnog blagostanja gotovo celog kontinenta.

Prodaja novih benzinskih i dizelskih automobila bi trebalo da bude zabranjena od 2035. godine. Baterije su zato od velike strateške važnosti za EU – i važne za postizanje klimatskih ciljeva, navodi se u izveštaju Revizorskog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hoće li SUS motora biti i poslije 2035. godine

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jun.2023

Forsiranje električne mobilnosti čini se kao jasan put Evropske unije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.