SU: U centrima 5.000 migranata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2016, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SU: U centrima 5.000 migranata

Međunarodni dan migranata, koji se odlukom Generalne Skupštine UN obeležava od 2000. godine, Srbija dočekuje sa 6.000 nevoljnika, od kojih je 1.000, po sopstvenoj odluci, u parkovima ili u blizini graničnih prelaza, u ubeđenju da će tako lakše ući u EU. Ostali su u kampovima u kojima im je obezbeđeno sve što im je neophodno, a jedan od njih je Prihvatni centar za izbeglice u Subotici, koji je posetila ekipa RTV- a.

Jak mraz i prvi sneg obavijaju Prihvatni centar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za izbeglice, kao i domove meštana Subotice. U šator koji je Crveni krst opremio kao restoran , svakodnevno dolazi oko 150 muškaraca, žena i dece, gde dobijaju tri obroka, pripremljena u skladu sa njihovim verskim običajima i "Halal" standardima. Među njima je i Erfan koji kaže da zbog talibana beži iz Avganistana u Austriju, gde želi da se školuje i osigura bolju budućnost.

"U Srbiji dobro brinu o nama. Obezbeđeno je sve što nam je potrebno. Dobijamo i kuvane obroke. Hrana je veoma dobra, kao što su i ljudi u Srbiji, koji nevoljnike kao što smo mi, dočekuju sa gostoprimstvom", kaže Erfan iz Avganistana.

U dvorištu Prihvatnog centra u Subotici postavljeni su i kontejneri u kojima je obezbeđen odvojen smeštaj za majke sa decom. Muškarci spavaju u zajedničkim spavaonicama, a svima su obezbeđeni potrebni higijenski uslovi i medicinska pomoć.

"U svim centrima u Srbiji obezbeđen je visok standard za smeštaj ovih ljudi, na šta sam zaista ponosan. Siguran sam da je Srbija najhumanija zemlja na njihovom putu od Turske do Nemačke", ocenio je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Državni sekretar Nenad Ivanišević tvrdi da su u parkovima i neuslovnim kampovima nadomak graničnih prelaza Srbije sa zemljama EU samo oni koji su to sami odabrali. Kaže da Srbija migrantima pruža sve što može i treba, ali i da očekuje pomoć donatora.

"Mi očekujemo posetu guvernera Razvojne banke Saveta Evrope koji će u ponedeljak, zajedno sa ministrom Aleksandrom Vulinom, posetiti Adaševce. To je jedan od naših značajnih donatora. Očekujemo nastavak njihove pomoći i tokom 2017. godine", kaže Nenad Ivanišević.

Od početka migrantske krize kroz Srbiju je prošlo 800.000, a tokom ove godine još 100.000 migranata, uglavnom iz Sirije, Avganistana i Pakistana. Trenutno se oko 5.000 njih nalazi u 12 prihvatnih centara u Srbiji, u kojima im je obezbeđen smeštaj, hrana i medicinska pomoć.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.