STRAH OD SUKOBA ZBOG VELIKE BRITANIJE Irski premijer preti Džonsonu: Otcepićemo ti Severnu Irsku!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2019, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRAH OD SUKOBA ZBOG VELIKE BRITANIJE Irski premijer preti Džonsonu: "Otcepićemo ti Severnu Irsku!"

Osuda iz Dablina

Ukoliko Velika Britanija napusti Evropsku uniju bez sporazuma, kako to najavljuje novi premijer Boris Džonson, dve Irske će se ujediniti, a Ujedinjeno Kraljevstvo će se naći u novim problemima, poručio je Leo Varadkar, irski premijer.

Džonson je obećao da će njegova zemlja napustiti EU 31. oktobra sa novim dogovorom ili bez ikakvog dogovora. On je najavio i ukidanje "bekstopa" ili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sigurnosne mreže, koja bi omogućila da Republika Irska, članica EU, bude u carinskoj uniji sa Severnom Irskom, koja je deo Velike Britanije. To je naljutilo mnoge u Dablinu.

Kao kod kuće

- Bregzit bez sporazuma bi mogao da zaboli Veliku Britaniju, ali i Severnu Irsku i Škotsku. To je problem s kojim će se suočiti. Sigurnosna mreža ima cilj da spreči povratak granične kontrole između Republike Irske i Severne Irske. Ljudi koji bi se mogli opisati kao umereni nacionalisti ili umereni katolici, koji su manje-više zadovoljni statusom kvo, videće prednosti u jedinstvenoj Irskoj. I sve više i više ćete videti liberalne protestante, liberalne unioniste kako počinju da se pitaju gde se najviše osećaju kao kod kuće. Da li u nacionalističkoj Velikoj Britaniji, koja govori o eventualnom ponovnom uspostavljanju smrtne kazne i takvih stvari, ili u zajedničkoj evropskoj kući i Irskoj? - rekao je Varadkar.

Potpisivanjem sporazuma Veliki petak 1988. okončane su tri decenije previranja u Severnoj Irskoj, kako je zvanično nazvano smrtonosno nasilje između nacionalističkih (katoličkih) republikanaca - pristalica irskog ujedinjenja, i lojalnih unionista (protestanata) - zagovornika vernosti britanskoj kruni.

Strah od sukoba

Strahuje da bi se u slučaju izlaska Velike Britanije bez sporazuma sa EU ponovo uspostavila kopnena granica i kontrola između Severne Irske i Republike Irske, što bi moglo izazvati ponovno izbijanje nasilja.

Inače, Škoti zbog najave Bregzita bez sporazuma već najavljuju novi referendum o otcepljenju od Britanije.

BONUS VIDEO: Ovo je 20 najvećih skandala Borisa Džonsona, a prvi na listi je POVEZAN SA SRBIJOM

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Džonson postavio uslove za pregovore sa EU

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jul.2019, 13:47

LONDON - Premijer Britanije Boris Džonson poručio je liderima Evropske unije da će razgovarati o Bregzitu kada pokažu da su spremni da izmjene svoju poziciju o sporazumu o izlasku Britanije iz EU, a da će u suprotnom napustiti evropski blok bez ikakvog sporazuma, saopštila je Džonsonova portparolka.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.