Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STOČARI OČAJNI Ne može nam pomoći RUSIJA

Poljoprivrednici u BiH sa zebnjom čekaju januar i početak primene adaptiranog SSP sa EU, a tvrde da im ni eventualno dobijanje dozvole za izvoz mesa i mleka u Rusiju ne može pomoći.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Stojan Marinković naglašava da je najveći problem što BiH nije pripremila svoje poljoprivredne proizvođače za otvaranje granica.

- Dočekujemo ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporazum izmučeni, ulazimo u borbu sa tržištem čiji su proizvođači u punoj kondiciji i dopingovani i kojima ne možemo parirati. Ne vidim nikakvu korist od dobijanja dozvole za izvoz mleka i mesa u Rusiju, jer je to daleko tržište koje poskupljuje prevoz. Apelujemo da našim potrošačima domaći proizvod bude prioritet jer samo tako možemo očuvati proizvonju – naglašava Marinković.

Predsednik Udruženja mlekara RS, Vladimir Usorac ističe da je pre potpisivanja adaptiranog SSP Evropksa unija obećala nadoknaditi štetu koja će nastati, a od toga nema niša.

- Čim je sporazum potpisan obećanje je zaboravljeno. EU ima ogromne viškove mleka, koje mora nama da šalje, a još gore će nam biti kada se ukinu carine. Zbog njihovih viškova mi ne možemo ni izaći na njihovo tržište, i pored dozvole, a kamoli biti konkurentni – istakao je Usorac, te dodao da otkupna cena mleka stalno pada.

EU će od sledeće godine carine plaćati samo na deo uvoza mleka i mlečnih proizvoda, kobasica i vina, dok će carine biti potpuno ukinute na sve ostale proizvode. Bez carina će se uvoziti 40 odsto odobrenih količina mleka i mlečnih proizvoda. Od 2018. količina se dodatno povećava dok će od 2019. godine biti ukinute carine.

Nema svinjskog mesa

Što se tiče goveđeg mesa imamo ga tek toliko da izvozimo u Tursku i Libiju, dok svinjskog mesa i nemamo.

Međutim, kada bi dobili dozvolu za Rusiju to se vrlo lako može unaprediti i za sedam osam, meseci bi imalo efekte, jer bi poljoprivrednici ponovo otvorili farme koje su u međuvremenu zatvorili – rekao je potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Nemanja Vasić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.