Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2021, 16:21

ŠTETNE MATERIJE PRONAĐENE U SPORTSKOJ OPREMI: "Zabrinute supstance" došle i na naše tržište

ŠTETNE MATERIJE PRONAĐENE U SPORTSKOJ OPREMI: Zabrinute supstance došle i na naše tržište

Za sve kupljene proizvode su poslati zahtevi za informacijom u prisustvu supstanci koje izazivaju zabrinutost u skladu sa EU REACH uredbom

U sportskim rekvizitima, poput gimnastičkih lopti, prostirki za jogu, tegova za vežbanje, vijača, lopti za pilates i sličnoj opremi, neretko se nalaze tzv. "supstance koje izazivaju zabrinutost", utvrđeno je tokom ispitivanja uzorka ovih proizvoda u okviru evropskog projekta AskREACH.

Među ispitivanim proizvodima su i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sportski rekviziti sa srpskog tržišta. Ispitivani uzorci su, uglavnom, napravljeni od plastike a rezultati istraživanja pokazuju da su štetne supstance koje se u njima nalaze najčešće plastifikatori, usporivači gorenja, teški metali ili alkil fenoli.

Ukupno su analizirana 82 uzorka i u jednoj četvrtini ispitanih proizvoda pronađeno je prisustvo ovih supstanci a u devet uzoraka ove supstance se nalaze u koncentraciji višoj od 0,1 odsto. Po evropskoj Uredbi EU REACH (kao i po domaćem Zakonu o hemikalijama) proizvođači/distributeri su obavezni da potrošačima daju informaciju o sastavu proizvoda ako opasnih supstanci ima više od 0,1 odsto.

U sedam proizvoda su pronađeni plastifikatori za omekšavanje plastike - ftalati DEHP ili DIBP, koji su zabranjeni u proizvodima koji se stavljaju na tržište EU od jula 2020. godine u koncentraciji većoj od 0,1 odsto zbog štetnog dejstva na plodnost i razvoj ploda, kao i remećenja rada endokrinog sistema. DIBP je pronađen u koncentraciji od čak 41% u lopti za pilates, kao i 35% u manjoj lopti za pilates.

U jednom proizvodu pronađeni su kratkolančani hlorovani parafini (SCCP) koji su veoma dugotrajni, odnosno teško se razgrađuju u životnoj sredini. Oni su regulisani međunarodnom Stokholmskom konvencijom i zabranjeni su u proizvodima u koncentraciji većoj od 0,15%. Radi se o konopcu za preskakanje u kojem je pronađeno 2,6 % ove supstance i taj proizvod ne bi smeo da se nađe na tržištu.

Proizvodi koji su analizirani kupljeni su u 13 evropskih zemalja. U proizvodu koji je kupljen u Srbiji, bokserskim rukavicama, pronađeno je 3 odsto ftalata.

, odnosno Zakonom o hemikalijama Republike Srbije. Međutim, snabdevači u velikoj meri izbegavaju odgovore na ova pitanja ili čak daju pogrešne odgovore.

Alternativa za bezbednije hemikalije pruža podršku potrošačima i kompanijama kroz podizanje svesti o postojanju "prava na informaciju" o supstancama koje izazivaju zabrinuotost, kao i obavezi o dostavljanju informacije o ovim supstancama u proizvodima duž lanca snabdevanja.

Kako da birate rekvizite za trening:

Korisne informacije o supstancama koje izazivaju zabrinutost:

Ftalati: Estri ftalne kiseline i alifatičnih alkohola su grupa od oko 40 različitih hemijskih jedinjenja i predstavljaju najčešće korišćene omekšivače koji se dodaju plastici na bazi polivinil hlorida (PVC) kao aditivi za omekšavanje i smanjivanje lomljivosti. Neki od njih utiču na rad hormona, mogu da smanje plodnost i da štetno utiču na razvoj ploda. Neki pokazuju anti-androgena svojstva, kao što je smanjena proizvodnja testosterona, a mogu imati i štetne posledice za funkciju testisa.

Od jula 2020, EU je ograničila upotrebu četiri ftalata: bis(2-etilheksil) ftalat (DEHP), dibutil ftalat (DBP), benzil butil ftalat (BBP) i diizobutil ftalat (DIBP) u koncentracijama iznad 0,1% u svim potrošačkim proizvodima.

Međutim, ova zabrana još uvek nije preuzeta u naše zakonodavstvo i proizvodi koji sadrže ove supstance se legalno nalaze na tržištu Srbije.

SCCPs (short-chained chlorinated paraffins - kratkolančani hlorovani parafini) su toksični po živi svet u vodi u jako niskim koncentracijama, remete rad endokrinog sistema i potencijalno su karcinogeni za ljude. Koriste se kao omekšivači uglavnom PVC plastike i kao usporivači gorenja, iako imaju primarnu funkciju kao maziva pri sečenju metala.

Od 2017. godine nalaze se na listi zabranjenih supstanci Stokholmske konvencije o dugotrajnim organskim zagađujućim supstancama. Proizvodi koji sadrže ove supstance u koncentraciji iznad 0,15% su zabranjeni na tržištu EU, kao i na srpskom tržištu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.