STEFANOVIĆ: RIGIDAN I MAKSIMALISTIČKI STAV PRIŠTINE

Izvor: Kurir, 01.Feb.2012, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STEFANOVIĆ: RIGIDAN I MAKSIMALISTIČKI STAV PRIŠTINE

Šef beogradskog pregovaračkog tima navodi da očekuje da se dijalog nastavi tokom februara

BEOGRAD - Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da se iz izjava šefice prištinskog tima Edite Tahiri o regionalnom predstavljanju vidi "rigidna, maksimalistička Priština" koja odbija svaki dogovor, ali i da on očekuje da se dijalog nastavi tokom februara.

Razgovori s posrednikom Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Robertom Kuperom nisu doveli do približavanja stavova Prištine i Beograda o pitanju regionalnog predstavljanja, izjavila je juče Tahiri nakon razgovora s Kuperom.

Tahiri je kazala da je stav Beograda kad je u pitanju regionalna saradnja ostao nepromenjen i da zahteva poštovanje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, dodavši da je to za Kosovo neprihvatljivo.

Stefanović je rekao da je ta izjava Tahirijeve očekivana i da pokazuje stav Prištine.

"Mislim da to pokazuje i ispravnost našeg pristupa, da u jednom konstruktivnom nastupu sa novim idejama i na kreativan način, držeći međunarodnu zajednicu bliže našim stavovima, čuvamo svoju poziciju. To je upravo ono što se dogodilo", naveo je šef beogradskog tima.

"Sada vidimo jednu rigidnu, maksimalističku Prištinu, koja odbija svaki dogovor, negira međunarodni validni dokument o Kosovu i Metohiji, koji je jedini važeci i poslednji donet, a istovremeno pledira da bude deo međunarodne zajednice", dodao je Stefanović.

On je objasnio da je Beograd predložio nekoliko varijanti, koje sve podrazumevaju upotrebu rezolucije 1244 SB UN i dodao da ostaje još uvek prostor da u saradnji sa međunarodnom zajednicom dođe do promene stava Prištine.

"Mi smo u stalnoj komunikaciji i spremni smo da u svakom momentu odemo u Brisel i nastavimo razgovore, jer je to u interesu svih, i to je jedini način, da se problemi resavaju. Ali, naša pozicija upotrebe Rezolucije je jasna", istakao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se razgovori u februaru nastave, ali da će se videti šta je realno, a da bi teme bile, pored regionalnog predstavljanja, i implementacija do sada dogovorenog.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema rešenja bez uvažavanja Rezolucije 1244

Izvor: Beta, 01.Feb.2012

BEOGRAD, 1. februara 2012. (Beta) - Šef beogradskog tima za razgovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je u sredu da je spreman da nastavi dijalog u najkraćem roku, ali da bez uvažavanja Rezolucije 124.

Nastavak na Beta...

Dijalog samo uz Rezoluciju 1244

Izvor: RTS, 01.Feb.2012

Bez uvažavanja Rezolucije 1244 UN u regionalnom predstavljanju Prištine nema prostora za dogovor, rekao šef beogradskog tima za razgovore sa Prištinom Borislav Stefanović. ..Šef beogradskog tima za razgovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je da je spreman da nastavi dijalog u najkraćem...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.