ŠTA UVOZIMO IZ EVROPSKE UNIJE: Ako ne piše bez GMO, znači da ga ima u proizvodu

Izvor: Kurir, 11.Jan.2016, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTA UVOZIMO IZ EVROPSKE UNIJE: Ako ne piše bez GMO, znači da ga ima u proizvodu

Da bi sačuvala svoj jedinstveni položaj i domaće GM fri tržište, Srbija mora strateški da se orijentiše i usmeri svoju konkurentnost, navode u ovoj organizaciji.

BEOGRAD - Meso, jaja i mleko koje uvozimo iz Evropske unije, ako ne sadrže oznaku „Bez GMO“, najčešće su dobijeni od životinja hranjenih genetski modifikovanom hranom, ukazuju iz neprofitne organizacije „Dunav soja“.

Oni ističu da svi ti proizvodi iz Srbije potiču od životinja hranjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << domaćom genetski nemodifikovanom sojom, kakvu u Evropi proizvodi svega 15 odsto proizvođača.

- U Evropi je 85 odsto ovakvih proizvoda hranjeno GM sojom. Problem je što se u tom slučaju ne zahteva označavanje, već samo kada su genetski modifikovani sastojci direktno i fizički prisutni u proizvodu - navela je regionalna direktorka „Dunav soje“ Marija Kalentić. Zainteresovani proizvođači imaju mogućnost da istaknu da su njihovi proizvodi dobijeni korišćenjem isključivo genetski nemodifikovane soje, kao što je oznaka „denjub soja“, koja dodatno zahteva poreklo soje sa područja Evrope.

Ona dodaje i da kao posledica liberalizacije Zakona o GMO, u uslovima otvorenog tržišta, Srbija ne može biti cenovno konkurentna uvozu jeftinije GM soje iz evropskih zemalja, pa iz tog razloga, da bi sačuvala svoj jedinstveni položaj i domaće „GM fri“ tržište, Srbija mora strateški da se orijentiše i usmeri svoju konkurentnost.

Autor: E.K.,Foto: Profimedia
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.