ŠTA NA SVE KAŽE EU? Vučić zabrinut zbog Kurtijevog plana za okupaciju KiM, a sada se oglasio Lajčak

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Avg.2023, 17:10

ŠTA NA SVE KAŽE EU? Vučić zabrinut zbog Kurtijevog plana za okupaciju KiM, a sada se oglasio Lajčak

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije, oglasio se Lajčak.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu razgovarao o sledećem sastanku u okviru dijaloga na visokom nivou u septembru, o spuštanju tenzija i lokalnim izborima na severu Kosova i Metohije, kao i o primeni svih dosadašnjih sporazuma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Lajčak je na platfromi X (Tviter) napisao da je sa Vučićem imao sadržajan razgovor.

- Sadržajan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o sledećem sastanku na visokom nivou u septembru, naporima za smanjenje tenzija i novim lokalnim izborima na severu Kosova, kao i o primeni svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga - naveo je Lajčak.

In Belgrade today, I had substantive discussions with @predsednikrs @avucic about the next High-level Meeting in September, efforts to lower tensions and hold new local elections in the north of Kosovo, as well as the implementation of all Dialogue Agreements. pic.twitter.com/O2yxwRVVyK

— Miroslav Lajčák (@MiroslavLajcak) August 30, 2023

Vučić je ranije danas saopštio da je Lajčaku preneo da je veoma zabrinut zbog razvoja događaja na Kosovu i Metohiji i plana Prištine da okupira sever pokrajine i protera Srbe.

- Veoma sam zabrinut zbog razvoja događaja na KiM i Kurtijevog plana da silom okupira sever pokrajine i protera Srbe sa vekovnih ognjišta. Preneo sam to specijalnom predstavniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku - naveo je Vučić na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Lajčak je u ponedeljak u okviru Bledskog strateškog foruma razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, nakon čega je najavio nastavak dijaloga u septembru.

Prethodno je Lajčak, nakon sastanka sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom u Briselu istakao da izazovi na Zapadnom Balkanu nisu nestali, kao i da je u vrhu njegove agende situacija na severu Kosova i Metohije.

Dodao je da je pozvao Eskobara u Brisel na detaljne diskusije i sastanke kako bi se pripremili za naredne mesece i dodatno ojačali zajedničke napore.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.