SSP sa Ukrajinom tek posle izbora

Izvor: B92, 24.Feb.2014, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SSP sa Ukrajinom tek posle izbora"

Brisel/Kijev -- Evropska unija i Ukrajina mogu da potpišu Sporazum o pridruživanju tek kada u toj zemlji budu održani izbori i formirana vlada, izjavio je Olivije Baji.

Na pitanje da li će EU potpisati Sporazum s prelaznom vladom u Kijevu, Baji, koji je portparol EU, na konferenciji za novinare je odgovorio odrečno, preneo je AFP.

Sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, prema njegovim rečima, na stolu i EU je spremna da ga potpiše čim i Kijev bude spreman za to, ali smatra da pre potpisivanja treba da bude okončan proces tranzicije, što će se dogoditi pošto 25. maja budu održani vanredni izbori u Ukrajini.

"Bićemo spremni da ponovo razgovaramo kada budemo imali vladu (Ukrajine)", rekao je Baji

On je objasnio da to ne znači da prelazna vlada u Kijevu nije legitimna, već da će Brisel radije potpisati Sporazum s vladom formiranom posle izbora, "kako bi bio siguran da je to u potpunosti suvereni izbor".

Svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je lane u novembru, uprkos dugotrajnim pripremama, iznenada odlučio da ne potpiše Sporazum sa EU, što je izazvalo višemesečne proteste u Ukrajini, koji su nedavno prerasli u sukobe i rezultirali njegovim svrgavanjem i sazivanjem vanrednih izbora.

Baji je poručio i da je EU spremna da pomogne Ukrajini da prevaziđe ekonomske probleme "pod uslovom da postoji program reformi".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.