SRBIJU ČEKA ZABRANA JEDNOKRATNIH PLASTIČNIH PROIZVODA? Posle EU i kod nas se čeka ovakav korak

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jul.2021, 09:18

SRBIJU ČEKA ZABRANA JEDNOKRATNIH PLASTIČNIH PROIZVODA? Posle EU i kod nas se čeka ovakav korak

EU zabranila korišćenje i proizvodnju plastičnih tanjira i pribora za jelo

U zemljama članicama Evropske unije ovog meseca na snagu je stupila zabrana proizvodnje i prodaje jednokratnih plastičnih proizvoda poput tanjira, pribora za jelo, štapića za uši. Na plastiku, koja se ne reciklira, uveden je i porez. Šta se još preduzima da se potrošačima skrene pažnja na značaj reciklaže?
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Desetak plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu čine više od polovine otpada na evropskim plažama. Koriste se nekoliko minuta, a trajno zagađuju reke, mora i zemljište. I zato su u Uniji zabranjene.

I naše reke pune su plastike. Prema izveštaju Agencija za životnu sredinu na tržište Srbije se godišnje plasira oko 100.000 tona plastične ambalaže.

- Normalno da treba da usaglašavamo naše zakonodavstvo sa EU, moramo uvažavati naše specifičnosti. Moramo naći jedno rešenje da se taj otpad pravilno sekundarno odvaja i šalje na reciklažu - navodi Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS-a.

Kako motivisati potrošače da ne bacaju flašice i limenke

Za sada nemamo sistem sakupljanja, a sudeći po slikama sa ulica i reka, imamo razvijen sistem rasipanja otpada. Iako u Beogradu ima dosta kontejnera, smeće se baca svuda. Na ulicama i u rekama najviše je flašica i limenki koje je lako sakupiti i reciklirati.

Lako je i motivisati potrošače da ih ne bacaju tako što će, kao što se to već radi u mnogim zemljama, kroz depozitni sistem dobijati novac za njih. U Kragujevcu i u Beogradu za sada su na nekoliko mesta postavljeni reciklomati.

- Mislim da bi bilo odlično da ovakvi aparati postoje u svim prodavnicama. Na taj način bi mogli da dobijemo nekakve bonove za korišćenje u toj prodavnici - navodi jedan od anketiranih građana.

Oni koji plasiraju proizvod, morali bi da brinu o otpadu 

Po principu zagađivač plaća, oni koji plasiraju proizvod morali bi da brinu i o sakupljanju otpada, ali i o dizajniranju ambalaže na način da bude reciklabilna.

- Postavlja se pitanje zašto veliki broj pakovanja uopšte nije reciklabilan, pa tako u Srbiji recikliramo pet ambalažu, limenke, staklenu ambalažu, i kartonsku i papirnu ambalažu. Međutim, sve drugo što su kompozitni materijali od plastike ili drugi materijali za koje ne postoji tretman mi odlažemo na životnoj sredini. Prvi korak je eko dizajn - navodi Kristina Cvejanov, "Inženjeri zaštite životne sredine".

Ministarstvo zaštite životne sredine pre dve godine najavilo je zabranu jednokratne plasike i uvođenje depozitnog sistema, ali na to se još čeka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.