SRBIJA UČINILA SVE DA POČNE PREGOVORE SA EU

Izvor: Kurir, 09.Sep.2011, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA UČINILA SVE DA POČNE PREGOVORE SA EU

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji učinila sve da dođe do pregovora sa EU i da na tom putu ne očekuje nikakve privilegije, niti olakšice, ali da ne može prihvatiti nove uslove koji bi bili postavljeni.

Na otvaranju prvog foruma Srbija - Evropska unija, predsednik Srbije je naglasio da politika koja Srbiju vodi u Evropsku uniju nema alternativu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prenosi RTS.

Rompej: Nismo zaboravili Srbiju

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej poručio je da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da Unija nije zaboravila Srbiju.

On je kazao da će "stanje odnosa Beograda i Prištine biti jedan od ključnih faktora kada se bude odlučivalo o kandidaturi Srbije za članstvo u EU".

Rompej je pohvalio napredak koji je Srbija u evropskim integracijama postigla u poslednje tri godine, ocenivši ga kao izvanredan. On je rekao i da će Srbija morati da uradi još mnogo pre, ali i posle primanja u EU.

"Mi ćemo vas pomagati tokom celog puta, i Unija će biti spremna kad god vi budete spremni. Ulaskom Zapadnog Balkanu u EU biće stavljena tačka na poslednji građanski rat u Evropi", kazao je Van Rompej.

Prema njegovim recima, proširenje EU će biti uvek zasnovano na uspehu kandidata.

"Neće biti prečica kod Kopenhaških kriterijuma i odluka o kandidaturi zahteva konsenzus 27 vlada, parlamenata i javnog mnjenja tih država i ona se ne donosi olako", dodao je predsednik Evropskog saveta.

Cvetković: Srbija neće odustati od odlučnih reformi

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da Srbija neće odustati od odlučnog nastavka reformi i integracija u Evropsku uniju bez obzira na probleme na tom putu.

Cvetković je rekao da je to suštinski interes zemlje i garancija za bolji život građana i da je članstvo u EU "i cilj i sredstvo".

Premijer je rekao da je ulazak u EU cilj za Srbiju jer će nakon što postane punopravna članica moći da koristi sve pogodnosti ali da je to i sredstvo jer ostvarivanje svake faze na tom putu znači da su ispunjeni svi zakonski i institucionalni uslovi za razvoj privrede i bolji život građana.

Prema njegovim rečima, veze koje je Srbija već ostvarila na putu ka EU omogućavaju da lakše prevaziđe krizu u kojoj je čitav svet.

Cvetković je dodao da izvoz Srbije godišnje raste oko 20 odsto dok se strane investicije povećavaju devet odsto godišnje.

Đelić: Nadamo se datumu za početak pregovora

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je 2011. godina odlučujuća za strateški cilj Srbije - punopravno članstvo u EU.

On je dodao da je Srbija na dobrom putu da u potpunosti ispuni Akcioni plan Vlade Srbije za sticanje statusa kandidata i dodao da se nada dobijanju datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

Đelić je ukazao da su ostala još 34 dana do objavljivanja mišljenja Evropske komisije o kandidaturi i dodao da se Srbija nada određivanju datuma za početak pregovora o članstvu, da "kopenhaški kriterijumi moraju biti isti za sve i da ih se mi ne bojimo".

Đelić je precizirao da će, kada Skupština Srbije ovog meseca usvoji preostale zakone iz evropske agende, devet desetina plana biti ispunjeno.

Prema njegovoj oceni, reforma pravosuđa, ukidanje blanko ostavki, finansiranje političkih aktivnosti, izbor saveta nacionalnih manjina, kao i jačanje regulatornih i nezavisnih insitucija su unapredili osnove demokratije u Srbiji.

Šulc: Pregovori naporni  se nada da će Srbija dobiti status kandidata

Predsedavajući grupe Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Martin Šulc izrazio je očekivanje da će njegova grupa preporučiti Evropskoj komisiji da Srbija u oktobru dobije status kandidata.

Šulc je rekao da za Srbiju i ceo region zapadnog Balkana ne postoji alternativa o evropskim integracijama, a Evropskoj uniji je potrebna demokratska Srbija i stabilan region kao ravnopravan partner.

"Utiranje puta ka stvarnom napretku u procesu integracija je tokom poslednjih godina postalo prioritet Vlade Srbije i predsednika (Borisa) Tadića", rekao je Šulc koji će za nekoliko nedelja postati predsednik Evropskog parlamenta.

On je upozorio da će budući pregovori Srbije za ulazak u EU biti naporni, a vrlo često i obeshrabrujući.

"Glavni deo pregovora biće fokusiran na uspostavljanje jedinstvenog funkcionalnog tržišta, ali i na implementaciju zakonodavstva EU u Srbiji", naglasio je Šulc.

Jeremić: Male šanse da Srbija dobije datum za pregovore

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Beogradu da su vrlo male šanse da Srbija do kraja godine dobije datum za početak pegovora sa Evropskom unijom (EU).

Jeremić je novinarima na Forumu Srbija-EU rekao i da treba biti oprezan u predviđanjima da li će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Šef srpske diplomatije je međutim dodao da reformski proces u evrointergracijama treba nastaviti.

Vučić: Na Forumu bez novih ideja

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić smatra da je Forum Srbija - EU "Prevazilaženje krize, put ka Evropskoj uniji" samo predstava za građane i da na tom skupu nije čuo nijednu novu ideju.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je pažljivo slušao govor predsednika Srbije Borisa Tadića na Forumu, vicepremijera Božidara Đelića i predsednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović, ali da od njih nije čuo nijednu novu ideju.

"Lepo je da vam dođe predsednik Evropskog saveta, dobro je da pokažete želju za priključivanjem EU, ali je problem što je to predstava za građane, a istovremeno niko u vladi ne radi ništa", kazao je Vučić.

Vučić je ocenio da je evropski put važan za Srbiju i njene građane, ali da se stanje u ekonomiji i životni standard neće popraviti dok aktuelna vladajuća koalicija bude na vlasti.

Vučić tvrdi da je "Tadić obmanuo građane" time što je rekao da je Srbija ostvarila privredni rast, jer kako je rekao, samo u poslednja tri meseca beleži se pad industrijske proizvodnje od 5,7 odsto.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.