SRBIJA TREBA DA DOBIJE ZNAČAJNU PODRŠKU EU Vučić iz Davosa: To je važno zbog svega onoga što ćemo da predstavljamo u subotu

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2024, 22:02

"SRBIJA TREBA DA DOBIJE ZNAČAJNU PODRŠKU EU" Vučić iz Davosa: To je važno zbog svega onoga što ćemo da predstavljamo u subotu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je sa predsednicom Evropske komisije u Davosu imao odličan razgovor o svim važnim pitanjima za našu zemlju.

Četvrtog dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, predsednik Aleksandar Vučić učestvovao je na forumu "Novo evroazijsko svitanje", i imao više sastanaka na marginama skupa. Sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarao je o realizaciji Plana rasta za Zapadni Balkan, o saradnji i energetici.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Aleksandar Vučić je istakao da je sa predsednicom Evropske komisije u Davosu imao odličan razgovor i o svim važnim pitanjima za našu zemlju.

- Razgovarali smo o planu rasta za, kako se to kaže, Zapadni Balkan, gde bi Srbija trebalo da dobije značajnu podršku Evropske unije. I to je za nas strašno važno, zbog svega onoga što ćemo da predstavljamo u subotu, zbog sveukupne budućnosti naše zemlje - istakao je Vučić.

Razgovarali su, kaže, o svim važnim pitanjima, dakle, od političkih odnosa u regionu do toga da se u Uniji pretpostavlja da će posle sledećih izbora biti manje negativan odnos prema proširenju, iako ona misli da je i danas on mnogo bolji nego što je bio u vreme migrantske krize.

Srbija mora da pronađe nove obnovljive izvore energije

Ističe da je važno što smo uspeli da smanjimo broj migranata koji u EU dolaze preko Srbije i da za to dobijemo pohvale. Govorili su, dodaje, i o energetskim pitanjima, o velikoj borbi oko veštačke inteligencije, koja "bukvalno srče električnu energiju". Srbija, ističe, mora da pronađe nove obnovljive izvore energije, ali to nije dovoljno.

- Ljudi misle dovoljno je da postavite solarne panele ili postavite vetrogenerator, nije, morate da balansirate tu energiju, inače ne postoji, sve vam iskače iz sistema, zato moramo da gradimo reverzibilne elektrane, to su ogromna, ogromna ulaganja, pa smo u skladu sa tim razgovarali šta je to gde možemo da očekujemo podršku - navodi Vučić.

O nameri Prištine da ukine platni promet: Nisam veći optimista

Vučić je govorio i o nameri Prištine za ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom, ističući da nije veći optimista po tom pitanju, zato što zna sa kim imamo posla.

- Rekao sam Ursuli fon der Lajen. Ona je žena koja to generalno poznaje, nije njen posao da ulazi u svaki detalj, ali da, iskazao sam svoju, ne samo nelagodu, već i strah zbog svega što neko priprema da učini na Kosovu i zamolio koliko je moguće da oni svim svojim snagama, svom svojom energijom utiču da se tako nešto ne dogodi - ističe Vučić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.