SRB učinila mnogo na putu ka EU

Izvor: B92, 23.Apr.2015, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SRB učinila mnogo na putu ka EU"

Srbija je poslednjih godina učinila veliki napredak u oblastima koji su važni za ispunjenje uslova za pridruženje Evropskoj uniji, izjavio je Igor Šoltes.

Potpredsednik Parlamentarnog odbora delegacije za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Igor Šoltes, koji je i poslanik Evropske stranke Zelenih, na Samitu gradonačelnika glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope podsetio je da je nedavni Izveštaj o napretku Srbije ka EU pokazao posvećenost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpske vlade svom evropskom putu.

On je istakao i da je "konstruktivan pristup srpske vlade", kada je reč o saradnji sa susednim zemljama, veoma značajan jer omogućava održive projekte, jačanje regionalne saradnje i bliže veze sa EU.

Prema njegovim rečima mini-samit "zapadnobalkanske šestorke", održan 21. aprila u Briselu, na kojem je postignut dogovor o jezgru transportne mreže za region i saglasnost da do narednog sastanka budu precuzno definisani infrasturkturni projekti za saobraćajno i energetsko povezivanje, pokazatelj je odlučnosti zemalja regiona da jačaju međusobnu saradnju.

Taj projekat ima potencijal da poveže zemelj, gradove i građane da rade zajedno, kao i da ojača političku stabilnost regiona, objasnio je Šoltes i podsetio da su evropski komesari Johanes Han i Violeta Šulc za njegovu razlizaciju najavili 130 miliona evra iz IPA 2 fondova.

On je podvukao i da će do 2030. regionalna transportna mreža u potpunosti biti integrisana u evropsku transportnu mrežu, naglasivši da će taj veliki projekat otvoriti mnoštvo radnih mesta.

Cilj regionalne politike Evropske unije, rekao je Šoltes, jeste da smanji teritorijalnu nejednakost u Evropi i da promoviše lokalni održivi razvoj.

"Pozdravljamo inicijativu događaja poput ovog Samita gradonačelnika, i čestitam svima koji će učestvovanjem doprineti regionalnom progresu i koji su posvećeni saradnji i zajedničkom prosperitetu", rekao je Šoltes.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šoltes: Srbija je učinila veliki napredak ka EU

Izvor: Blic, 23.Apr.2015

Potpredsednik Parlamentarnog odbora delegacije za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Igor Šoltes izjavio je danas da je Srbija poslednjih godina učinila veliki napredak u oblastima koje su važne za ispunjenje uslova za pridruženje Evropskoj uniji i posvećenost evrointegracijama...Šoltes,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.