SKGO za uvođenje EU službenika u opštinama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2014, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKGO za uvođenje EU službenika u opštinama

Stalna konferencija gradova i opština pokrenula je inicijativu za uvođenje službenika ili kancelarija za EU poslove u lokalnim samoupravama, rečeno je danas na konferenciji posvećenoj osposobljavanju lokalnih vlasti za sprovođenje propisa EU.

SKGO je izradila model za uvođenje službenika ili kancelarija, koji ne podrazumeva zapošljavanje novih ljudi u upravu, i poslala je pismo preporuke lokalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samoupravama, izjavila je šefica Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju SKGO Aleksandra Vukmirović.

Ona je rekla da će SKGO imati podršku Vlade i Pregovaračkog tima i i da će sprovoditi informisanje o razlozima za uvođenje tog mehanizma, obuke službenika za EU poslove, kao i pomagati pri izradi kriterijuma za njihovo imenovanje. Inicijativa je pokrenuta uz pomoć Švedske.

Uključivanje lokalne samouprave je neophodno za uspeh evropskih integracija, rekla je ona i dodala da se pregovaračke pozicije u pregovorima o članstvu ne mogu dobro napraviti bez adekvatnog sagledavanja stanja na terenu i da se propisi EU ne mogu dobro primenjivati bez pravovremenog uključivanja lokalnih vlasti.

Autor modela za uvođenje službenika i kancelarija za EU Dragan Vujčić rekao je da SKGO predlaže da se u mestima sa preko 30.000 stanovnika uvede službenik za EU, dok bi gradovi sa više od 200.000 stanovnika, odnosno Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, mogli da imaju i Kancelariju za EU.

U njihova zaduženja ubrojao je između ostalog praćenje toka pregovora, informisanje rukovodstva opštine o EU programima, fondovima i drugim pitanjima u vezi sa EU i učestvovanje u sprovođenju i pripremi projekata.

Kako je naveo, oni bi bili zaduženi i za komunikaciju sa osobama koje su u sektorskim službama, poput životne sredine, nadležni za pitanja u vezi sa EU.

Predlog SKGO je, kako je naveo, da EU službenik bude pri kancelariji gradonačelnika odnosno predsednika opštine, jer je tako blizu centra vlasti i može najlakše da ostvari ciljeve, ali može da bude i na nekom drugom mestu, uz održavanje direktne komunikacije sa gradonačelnikom ili predsednikom opštine.

Istakao je da to ne bi iziskivalo zapošljavanje novih ljudi, budući da su iskustva zemalja članica EU pokazala da je za takve poslove u lokalnim samoupravama potrebno između 20 i 30 odsto radnog vremena, što znači da bi se ta dužnost mogla pridodati nekom od zaposlenih.

U opštinama koje imaju manje od 30.000 stanovnika, i gde kako SKGO procenjuje uglavnom nema kapaciteta ni novca za EU službenika, ovi poslovi bi se poverili većoj opštini ili gradu s kojim je ta zajednica povezana, i to preko međuopštinskih sporazuma, naveo je Vujčić.

SKGO je, kako je rečeno na konferenciji, uz pomoć Američke agencije za međunarodnu saradnju omogućila privremeno uvođenje EU službenika u Nišu, Vranju, Zrenjaninu, UŽicu i Valjevu, ali oni nisu imali podršku političkog rukovodstva i kada je projekat istekao oni više nisu radili taj posao.

Prethodni šef Kancelarije Švedske asocjacije lokalnih vlasti i regiona u Briselu Tomi Holm rekao je da je u Švedskoj nakon pristupanja EU urađeno istraživanje koje je pokazalo da se odluke i propisi EU odražavaju na 60 odsto aktivnosti lokalnih samouprava.

On je rekao da Srbiju čeka težak posao prilagođavanja EU, ali da je to i kreativan posao budući da se uvek traži najbolji model da se propisi i standardi iz EU prebacuju i primenjuju u zemlji članici ili kandidatu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.