Uskoro zakoni za reformu lokalne samouprave

Izvor: RTS, 25.Sep.2014, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro zakoni za reformu lokalne samouprave

Ministarka za državnu upravu Kori Udovički najavila je da će uskoro biti donete izmene zakona koje će omogućiti učešće lokalne samouprave u evropskim integracijama i profesionalizaciju lokalne samouprave.

Na konferenciji o uvođenju kancelarija i službenika za EU u lokalnim vlastima, ministarka Udovički rekla je da je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi skoro gotov i njime će se omogućiti da lokalne samouprave prate evropske integracije i u njima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << učestvuju, prenosi Beta.

Do sada nije bilo moguće u sistematizaciji izdvojiti osobe zadužene za EU, i to je jedan od propusta koji će tim zakonskim izmenama biti otklonjen, rekla je Udovički, dodavši da će biti regulisan i niz elemenata funkcionisanja mesnih zajednica.

Ministarka je najavila je i da će se uskoro pred Vladom naći Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave koji će omogućiti uvođenje službeničkog karijernog sistema zasnovanog na načelima depolitizacije i profesionalizacije.

Kako je dodala, uskoro će biti donet detaljni akcioni plan za reformu javne uprave. U toku je izrada za period 2014-2016, ali će to verovatno biti izmenjeno kako bi se plan odnosio na period od 2015. do 2017. godine.

Udovički je istakla da je dobra uprava, kako republička tako i lokalna, od ključnog značaja za efikasnost države, pa i za primenu evropskog propisa i dodala je nedostatak kapaciteta "usko grlo" u donošenju propisa ali pre svega u primeni.

"Vlada je odlučna u nameri da otkloni usko grlo i stavila je ovo pitanje visoko na listu prioriteta", izjavila je Udovički.

Opštine značajne za EU

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da se više od 70 odsto propisa i standarda EU sprovodi na lokalnom nivou, što pokazuje koliko su opštine značajne EU i razvejava mit da je EU "projekat centralne vlasti".

Kako je naveo, dobra uprava podrazumeva pružanje usluga građanima i biznisu i, kako je pokazalo iskustvo mnogih evropskih zemalja, u sprezi sa pravnom sigurnošću predstavlja preduslov za ekonomski razvoj.

Davenport je rekao da će Srbija kao kandidat moći da koristi pretpristupne fondove IPA 2014-2020. za te namene, poput reforme javne uprave, društveni razvoj i životnu sredinu.

Šefica Pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju EU Tanja Miščević izjavila je da je neophodno lokalne samouprave uključiti u pregovore i to ne u kasnijim fazama nego odmah, istakavši da se na gotovo svim skrininzima čula rečenica "za primenu ovoga je zadužena lokalna samouprava".

Ona je najavila da će uskoro biti održan sastanak sa predstavnicima lokalnih vlasti na kojem će se predstaviti ključna mesta i uloga samouprave u pridruživanju EU i utvrditi njihove potrebe za jačanje kapaciteta.

Ministarka bez portfelja za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da je realno da Srbija ispuni svoj plan da do 2018. godine usaglasi zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU i da do 2020. bude spremna za članstvo.

Ocenila je da je potrebno da se lokalna samuprava bolje pripremi za sprovođenje velikih infrastrukturnih projekata, budući da se, kako je navela "pokazalo da lokalna samouprava najčešće nije spremna da odgovori na sve zahteve" koji proizlaze iz korišćenja EU fondova za projekte poput prečišćavanja voda i prerade otpada.

Zamenica direktora Kancelarije za evropske integracije Ana Ilić rekla je da će se kroz poglavlje 22 koje se odnosi na strukturne instrumente i regionalnu politiku posmatrati kapaciteti administracije na svim nivoima za korišćenje strukturnih fondova, a u sadašnjoj fazi za korišćenje pretpristupnih fondova.

Ambasador Švedske Kristofer Asp rekao je da je Švedska drugi naznačajniji bilateralni donator Srbije i da je vlada te zemlje nedavno donela odluku da nastavi da pomaže Srbiji za pristupanje EU do 2020. godine, a da će nastaviti i kasnije ako bude potrebno.

Konferenciju su organizovali SKGO, u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i Pregovaračkim timom Srbije za pregovore o članstvu u EU, uz podršku Švedske.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predlog za uvođenje službenika za EU

Izvor: EurActiv Srbija, 25.Sep.2014

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) pokrenula je inicijativu za uvodjenje službenika ili kancelarija za EU poslove u lokalnim samoupravama. Ovaj plan, koji ne podrazumeva dodatno zapošljavanje, trebalo bi da omogući uključivanje lokalnih samouprava u pregovore o članstvu u EU i pomogne...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.