SKANDALAZNO PALJENJE KURANA IZAZVALO GNEV U IRAKU: Hiljade demonstranata zahtevaju prekid odnosa sa Švedskom!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2023, 11:03

SKANDALAZNO PALJENJE KURANA IZAZVALO GNEV U IRAKU: Hiljade demonstranata zahtevaju prekid odnosa sa Švedskom!

Demonstranti su palili zastavu LGBT populacije i čitali Kuran, nakon što je u Švedskoj na okupljanju spaljen Kuran.

U saopštenju Evropske unije istaknuto je da spaljivanje Kurana ili bilo koje druge svete knjige nije u skladu sa stavovima i vrednostima Unije.

Ovaj čin je označen kao uvredljiv, nepoštovanje, provokacija i izražavanje rasizma, ksenofobije i netolerancije, koji nemaju mesto u Evropi. Posebno je žalosno što se takav >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << incident dogodio tokom važnog muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

EU nastavlja da podržava slobodu veroispovesti, verskih uverenja i slobodu izražavanja, kako u inostranstvu, tako i kod kuće. U saopštenju se apeluje na međusobno razumevanje, poštovanje i sprečavanje dalje eskalacije.

U Bagdadu, hiljade pristalica šiitskog sveštenika Moktada al-Sadra protestovalo je ispred ambasade Švedske, tražeći prekid diplomatskih odnosa zbog paljenja Kurana ispred džamije u Stokholmu.

Demonstranti su palili velike zastave duginih boja, koje predstavljaju LGBT zajednicu nakon što su stajali na njima, dok je u pozadini čitan Kuran.

Al-Sadr je pozvao na masovne proteste ispred švedske ambasade i tražio proterivanje švedskog ambasadora i prekid diplomatskih odnosa. Organizator okupljanja koji je zapalio kopiju Kurana bio je optužen za agitaciju protiv određene etničke ili nacionalne grupe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.