SITUACIJA JE HAOTIČNA I OPASNA: Francuska HITNO evakuiše svoje i državljane EU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2023, 14:11

SITUACIJA JE HAOTIČNA I OPASNA: Francuska HITNO evakuiše svoje i državljane EU!

Francuska ima trupe u regionu već deceniju

Francuska će danas početi da evakuiše svoje državljane iz Nigera, kao i državljane Evropske unije, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova, nekoliko dana nakon što je vojna hunta zbacila predsednika Mohameda Bazuma i preuzela vlast u toj zemlji.

Ministarstvo je navelo da s obzirom na situaciju u Nijameju, napad na francusku ambasadu u nedelju i činjenicu da je vazdušni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prostor zatvoren, Francuska počinje evakuaciju svojih i građana iz drugih evropskih država koji žele da napuste Niger.

Prema sajtu Ministarstva spoljnih poslova, u Nigeru je prošle godine bilo manje od 1.200 francuskih državljana. koje pomažu u borbi protiv islamista, preneo je Rojters.

Pristalice hunte su u nedelju u glavnom gradu Nigera Nijameju spalile francuske zastave i napale francusku ambasadu, a policija je odgovorila bacanjem suzavca. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će na svaki napad na francuske interese u Nigeru bili odgovoreno brzo i beskompromisno.

Zbacivanje predsednika Bazuma sa vlasti prošle srede, što je sedmo vojno preuzimanje vlasti u tome delu Afrike za manje od tri godine, destabilizovalo je region. Niger je sedmi najveći proizvođač uranijuma u svetu, podseća Rojters.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuska počinje sa evakuacijom svojih građana i državljana članica EU iz Nigera

Izvor: Danas, 01.Avg.2023

Francuska je saopštila da će danas početi evakuaciju svojih građana i državljana članica Evropske unije iz Nigera, gde je vojna hunta u sredu preuzela vlast.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.