ŠAMAR ZA LAŽNU DRŽAVU! Članica EU koja priznaje tzv. Kosovo donela neočekivanu odluku

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2023, 12:47

ŠAMAR ZA LAŽNU DRŽAVU! Članica EU koja priznaje tzv. Kosovo donela neočekivanu odluku

Tzv. Kosovo je zahtev za prijem u Savet Evrope podnelo u maju prošle godine i do sada je ta aplikacija bila "u fioci".

Uoči današnje vanredne sednice Komiteta ministara Saveta Evrope, Mađarska se suprotstavila članstvu takozvanog Kosova u tu organizaciju, saznaje Sputnjik.

Prema diplomatskim izvorima, zvanična Budimpešta ne gleda blagonaklono na inicijativu Prištine za članstvom u SE, još od podnošenja inicijative.

Na jutrošnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sastanku Biroa Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, šef delegacije Mađarske Nemet Žolt postavio je pitanje da li je ovo pravi trenutak da se zahtev Kosova za prijem u ovu organizacijuza stavi na dnevni red.

To pitanje je postavio direktno zameniku generalnog sekretara Saveta Evrope Bjornu Bergeu, uz komentar da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima u Evropi potrebno jedinstvo.

Mađarski predstavnik je istakao i da bi pokretanje procedure za prijem Kosova moglo da izazove da neke države otkažu svoj dolazak na Samit SE u Rejkjaviku, 16. i 17. maja.

Odgovor zamenika generalnog sekretara Bergea je bio da "pitanje Kosova svakako neće biti deo Samita, a da njihov zahtev dugo stoji".

Inače, u Strazburu je počelo prolećno zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i u toku je i mali diplomatski rat oko aplikacije Prištine za članstvo. Zemlje Kvinte, navodno, pokušavaju da taj zahtev “uguraju” na dnevni red.

Šefica misije Srbije pri SE Aleksandra Đurović izjavila je da će se "Srbija do kraja boriti da se zahtev Prištine za prijem u SE ne uvrsti na dnevni red sednice Komiteta ministara."

Početak sednice planiran je za 14:30 sati.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.