SAD srozale status EU

Izvor: Deutsche Welle, 08.Jan.2019, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD srozale status EU

Sjedinjene Države su iznenada degradirale diplomatski status predstavništva EU u Vašingtonu - a da pritom nisu zvanično informisale ambasadora EU. Pregovori o tom pitanju se nastavljaju.

Još krajem prošle godine, vlada SAD je degradirala diplomatski status "Delegacije Evropske unije za SAD" kako to Vašington zvanično zove. Taj korak nije bio najavljen i znači da je EU sa stanovništa >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << vlade SAD sa državnog nivoa degradirana na status međunarodne organizacije. "Ne znamo tačno zašto su to učinili, jer nisu nas informisali", rekao je za DW jedan predstavnik EU u Vašingtonu: "Mogu da potvrdim da taj orak u Briselu nije pozitivno prihvaćen". U Briselu kažu da su u toku razgovori sa SAD o tome. Još u decembru su, kako kažu, o tome održani razgovori između SAD i EU. Predstavnici EU u Briselu su potvrdili da je aktuelni ambasador EU Dejvid O'Saliven ponovo dobio svoj prvobitni protokolarni rang; taj diplomata je, međutim, samo do februara na funkciji.

"Prozvan je kao poslednji"

Prošle godine, delegacija EU je primetila da njen ambasador u Vašingtonu nije pozivan na određene manifestacije. Predstavnici vlade SAD su potvrdili diplomatama EU da je O'Salivenov status bio degradiran, možda već krajem oktobra i početkom novembra. Na dan sahrane Džordža Buša Starijeg, 5. decembra 2018. godine, u Vašingtonu su diplomate odavale poslednju počast preminulom predsedniku. Dejvid O'Saliven pri tome, kažu, nije bio prozvan kao do tada, hronološki redom po godinama u službi, već kao poslednji, rekao je jedan službenik EU. O'Saliven je u takvim prilikama uvek bio među prvih 20 do 30 pozvanih od više od 150 ambasadora akreditovanih u Vašingtonu. On je od 2014. ambasador EU.

Dejvid Osaliven

"To ima političku pozadinu"

Posmatrači ne isključuju političke motive. Jedan diplomata iz jedne države EU, kritičan je prema ovom potezu. "To definitivno nije pitanje protokola, već je jasno da ima političku pozadinu", kaže, i dodaje da većina država-članica deli to mišljenje. Diplomatsko degradiranje delegacije EU u Vašingtonu kao da je u skladu sa antievropskim stavom Trampove vlade. Za vreme predizborne kampanje, Tramp je bio prilježna pristalica "Bregzita". I kao predsednik Tramp je više puta napadao EU kada je reč o temama kao što su odbrana ili trgovina. U jednom govoru o spoljnopolitičkim principima, početkom decembra u Briselu, ministar spoljnih poslova Majk Pompeo je pohvalio samozvanog nacionalistu Trampa i pozvao zemlje-članice EU da naglase svoj nacionalni suverenitet u odnosu prema centrali u Briselu.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.