SAD i EU ne priznaju izbore na Krimu

Izvor: Radio 021, 16.Sep.2014, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i EU ne priznaju izbore na Krimu

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija saopštile su danas da neće prihvatiti rezultate prvih lokalnih izbora na Krimu.

SAD su odbacile kao nelegitimne prve lokalne izbore na Krimu od prisajedinjenja Rusiji, navodeći da neće prihvatiti njihove rezultate.

"SAD ne priznaju legitimitet takozvanih lokalnih i regionalnih izbora na Krimu, održanih 14. septembra, i neće priznati rezultate. Vašington i dalje osuđuje rusku okupaciju i aneksiju ukrajinske teritorije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Naš stav po pitanju Krima ostaje isti - poluostrvo ostaje sastavni deo Ukrajine", istakla je zamenica portparola Stejt departementa Mari Harf.

I EU je nešto ranije saopštila da neće priznati rezultate lokalnih izbora na Krimu.

"EU neće priznati rezultate lokalnh izbora na Krimu, jer ne priznaje pripajanje Krima Rusiji", saopštila je danas Maja Kocijančič, portparolka šefice evropske diplomatije. "EU nastavlja da osuđuje nelegalnu aneksiju Krimske oblasti Rusiji i neće je priznati”, piše u saopštenju za medije iz Evropske službe za spoljne poslove.

“Ne priznajemo ni pravni okvir ni legitimitet takozvanih lokalnih izbora na Krimu”", poručila je Kocijančič.

Lokalni izbori na Krimu su raspisani nakon što se poluostrvo ranije ove godine otcepilo od Ukrajine i pripojilo Rusiji nakon referenduma za koji SAD i EU tvrde da je održan pod prisilom i da predstavlja kršenje međunarodnog prava.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.