SAD i EU mogu da skroje i presudu MSP-a o hrvatskoj tužbi za genocid?!

Izvor: Press, 18.Nov.2012, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i EU mogu da skroje i presudu MSP-a o hrvatskoj tužbi za genocid?!

Opasno - O sudbini međusobnih tužbi za genocid, o čemu će MSP u Hagu održati ročište u petak, odlučivaće oni koji su skrojili sramnu presudu Haškog tribunala o oslobađanju Gotovine i Markača, a pre svih SAD i EU, tvrdi profesor Predrag Simić

Sramotnom presudom kojom su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač pušteni na slobodu, Haški tribunal je zakočio proces pomirenja na Balkanu i dao vetar u leđa Hrvatskoj po njenoj tužbi za genocid protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Srbije koji je pokrenut 1999. godine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Pred ovim sudom za petak 23. novembar zakazano je ročište na kojem predstavnici Srbije i Hrvatske sa predsednikom suda treba da se dogovore o glavnom ročištu, kao i dokazima i svedocima koji će na njemu biti izvođeni.

Prema tvrdnjama sagovornika Pressa , haške sudije su u petak praktično sahranile mogućnost da Srbija i Hrvatska povuku međusobne tužbe, jer je hrvatski državni vrh posle oslobađanja Gotovine i Markača i euforije koja je zahvatila Hrvatsku definitivno odustao od takve namere. S druge strane, Srbija koja je podnela protivtužbu krajem 2009. godine kroz taj proces će pokušati da dobije satisfakciju za sramotnu presudu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju kojom je praktično legalizovano etničko čišćenje, ubistvo oko 2.000 i proterivanje više od 250.000 Srba iz Hrvatske, tako da od najavljivanog povlačenje tužbi po svemu sudeći neće biti ništa.

Štrbac: "Oluja" je genocid!

Direktor Dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac kaže da posle sramotne presude Haškog tribunala insistiranje na tužbi protiv Hrvatske za genocid treba da bude imperativ srpskom državnom rukovodstvu.

- Akcija "Oluja" je akcija kojom je počinjen genocid nad Srbima i uveren sam da to može da se dokaže pred Međunarodnim sudom pravde. Svakako da bi to bilo lakše dokazati da su Gotovina i Markač osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, ali njihovo oslobađanje ne znači da nad Srbima nije počinjen genocid. Ako neko bude ubijen i postoji leš žrtve, a sud oslobodi nekoga za to ubistvo, to ne znači da čovek nije ubijen, pa tako treba posmatrati i oslobađanje Gotovine i Markača - smatra Štrbac.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Predrag Simić kaže da će o sudbini međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid i daljem toku tog procesa odlučivati isti oni koji su skrojili i sramotnu presudu Haškog tribunala o oslobađanju generala Gotovine i Markača.

- Pošto je svima jasno da ta presuda nije doneta u sudnici u Hagu, smatram da će se i o sudbini međusobnih tužbi za genocid odlučivati na tim mestima. Međutim, ta sramotna i šokantna presuda, koja je bez sumnje iskonstruisana u centrima moći, smeštenim pre svega u Vašingtonu i Briselu, predstavlja grubo zadiranje u osnovne postulate međunarodnog prava. Zbog toga očekujem da se o tome zvanično oglase i Moskva i Peking, jer su Međunarodni sud pravde ustanovile Ujedinjene nacije u kojima Brisel i Vašington ne bi smeli da imaju odlučujuću ulogu - kaže Simić.

POVLAČENJE TUŽBI JE NEREALNO .... Predrag Simić

On smatra da će u narednom periodu doći do zahlađenja međusobnih odnosa Srbije i Hrvatske, dodajući da nije realno očekivati da će se ići u pravcu pomirenja i povlačenja tužbi.

- Hrvatski državni vrh je pod pritiskom da se ne odustaje od tužbe zbog euforije nastale oslobađanjem njihovih generala, dok je srpski državni vrh pod pritiskom zbog ogorčenja koje je u srpskom narodu izazvala sramotna presuda, tako da nisam previše uveren da će bilo koja strana insistirati na pomirenju - kaže Simić.

Za razliku od njega, banjalučki advokat Krstan Simić kaže da sramotna presuda haškog tribunala ne bi trebalo da ima apsolutno nikakav uticaj na proces pred Međunarodnim sudom pravde. Simić kaže da Gotovina i Markač nisu bili optuženi za genocid, pa sve i da je sud potvrdio prvostepenu presudu kojom su oni bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, to ne bi uticalo na postupak po međusobnim tužbama za genocid.

- Apsolutno sam uveren da Hrvatska nema šanse da izađe kao pobednik iz tog spora, jer ne postoji osnov da se Srbija proglasi krivom za genocid u Hrvatskoj. Verujem da je toga svestan i hrvatski državni vrh i da će posle konsultacija sa pravnim ekspertima i uprkos euforiji koju je izazvalo oslobađanje Gotovine i Markača, ići u pravcu pomirenja i međusobnog povlačenja tužbi. Pomirenje je neophodno, pre svega zbog evropskog puta i privredne saradnje, jer su hrvatska i srpska privreda oslonjene jedna na drugu više od 50 godina - kaže Simić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.