Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2019, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Počinje izrada Strategije reforme javne uprave u Srbiji od 2021. do 2030. godine

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić izjavio je danas da počinje izrada Strategije reforme javne uprave od 2021. do 2030. godine.

To bi bio nastavak dosadašnje modernizacije javne uprave, uz stvaranje državne administracije kao servisa građana.

Ružić je, na inicijalnom skupu za izradu tog dokumenta koji će finansijski i stručno pomoći Evropska unija ( >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << EU), rekao da Strategija treba da poboljša iniciranje javnih politika, upravljanje javnim finansijama i ljudskim resursima, kao i da omogući bolje pružanje usluga građanima.

Podsetio da je ovo treća strategija za javnu upravu i ocenio da će sve do sada urađeno u reformi javne uprave biti dobra osnova za dalje poboljšanje.

Ružić je dodao da će se paralelnio raditi i na akcionom planu, kao pratećem dokumentu Strategije, koji će važiti do 2025. godine.

Po njegovim rečima, do sada su napravljeni veliki pomaci kod uvođenja novih kompetencija i vrednovanja rada državnih službenika, ocenjivanja i nagrađivanja, osnovana je Nacionalna akademija za javnu upravu, kao centralna institucija za obuku službenika i na nivou države i na lokalnom.

"Do sada smo uspeli da državnu upravu kreiramo kao servis građana. Mnoge evidencije su digitalizovane, omogućeno je mnogo elektronskih servisa, a 320 organa i institucija razmenjuje podatke iz službenih evidencija preko sistema eZUP, umesto građana", rekao je Ružić.

Dodao je da su doneti ključni zakoni koji su pomogli efikasniji rad javne uprave: o opštem upravnom postupku, o inspekcijskom nazoru, o eUpravi. Počela je i realizacija projekta "jedinstvenih upravnih mesta" od kojih je prvo otvoreno pre mesec dana u Lazarevcu.

Naveo je da su povećane mogućnosti da građani učestvuju u kreiranju javnih politika na svim nivoima vlasti što je omogućeno zakonima o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi. Na primer, građani na nivou opštine odlučuju o nameni investicionog dela budžeta.

"Reformu javne uprave se ne radi zbog ulaska u EU, već zbog interesa države i građana. Zato je važno da se tome posvetimo i da ne obraćamo pažnju na političke implikacije koje bi mogle da služe samo kao argument da nešto nismo završili", kazao je Ružić.

On je istakao i da ima još dosta da se radi na poboljšanju javne uprave, a kao jedan od izazova naveo dvostruko vođenje procedura - i u paprnoj i u digitalnoj formi, koje usporava rad službenika na pružanju usluga građanima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje izrada treće Strategije reforme javne uprave

Izvor: EurActiv Srbija, 23.Okt.2019

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić izjavio je 23. oktobra da počinje izrada Strategije reforme javne uprave od 2021. do 2030. godine, što predstavlja nastavak dosadašnje modernizacije javne uprave, kojoj će i dalje u fokusu biti državna administracija kao servis...

Nastavak na EurActiv Srbija...

U izradi nova strategija reforme javne uprave do 2030. godine

Izvor: RTS, 23.Okt.2019

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave počelo je izradu nove Strategije reforme javne uprave od 2021. do 2030. godine, kojom će biti nastavljen proces transformacije javne uprave u servis građana. . Ministar državne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.