Ružić: Nema novih uslova EU

Izvor: RTS, 09.Nov.2013, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Nema novih uslova EU

EU osuđuje nasilje na izborima u Kosovskoj Mitrovici ali odgovornost za te događaje snosimo svi zajedno, rekao za RTS ministar Branko Ružić. Nema novih uslova za pristup Srbije u EU, ali postoje stvari na koje smo se obavezali, poput implementacije Briselskog sporazuma, i to moramo da ispunimo, kaže Ružić.

Posle posete Berlinu i Londonu, Branko Ružić, ministar bez portfelja, zadužen za evrointegracije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je da su poruke iz tih gradova realistične.

"Važno je da svi imamo zajednički cilj, a to je Srbija u Evropskoj uniji", rekao je Ružić i dodao da sve zemlje u procesu pridruživanja imaju svoje specifičnosti, a da je specifičnost Srbije odnos Beograda i Prištine.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar je potvrdio da nema novih uslova za pristup Srbije u EU, ali je dodao da postoje stvari na koje smo se obavezali poput implementacije Briselskog sporazuma i da to moramo da ispunimo.

Govoreći o incidentima na izborima u severnom delu Kosovske Mitrovice, Ružić je rekao da su nasilje svi osudili, kako vlasti u Srbiji, tako i Berlin i London.

"Odgovornost za to snosimo svi zajedno. Nadam se da će na ponovljenom glasanju 17. novembra biti prirodna procedura ovog ciklusa", rekao je ministar dodajući da su to konstantni izazovi sa kojima se Srbija suočava.

Ružić je rekao da je pozitivno ocenjeno što je Vlada pozvala Srbe da izađu na izbore i apelovao na građane da glasaju na ponovljenim izborima. 

Kada je reč o Pregovaračkom okviru, ministar je rekao da će on biti u interesu Srbije.

"Taj dokument rade države članice i sve one, kao i Srbija imaju zajednički cilj, a to je ulazak naše zemlje u EU", kaže Ružić i navodi da se i u Berlinu i u Londonu moglo čuti da ne žele da otežavaju taj put.

Ministar je rekao da još uvek ne postoji konsenzus kada bi trebalo da se održi Mjeđuvladina konferencija.

"Ostalo je još nekoliko stvari koje treba da ispunimo, ali mislim da ta konferencija nije dovedana u pitanju kada god bila, da li u decembru ili januaru", naveo je Ružić.

Ministar se osvrnuo i na borbu protiv huligana koju su najavili premijer i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić.

"Podržavam borbu porotiv huligana. Ona treba da bude sistematska, brza i efikasna. Oni koji žele da navijaju njima je mesto na stadionima, huliganima nije mesto tamo", rekao je Ružić. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ružić: Nema novih uslova Brisela za Srbiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Nov.2013

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za evrointegracije Branko Ružić rekao je da nema novih uslova za pristup Srbije u EU, ali da postoje stvari na koje se Beograd obavezao, kao što je provođenje Briselskog sporazuma. "To moramo da ispunimo", rekao je Ružić poslije posjete Berlinu i...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.