Ruski kredit za Kipar

Izvor: RTS, 30.Nov.2011, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski kredit za Kipar

Posle upadanja u dužničku krizu, Kipar je dobio povoljan kredit od Rusije, izjavila kiparska šefica diplomatije Erato Kozako Markuli. Kipar neće tražiti pomoć od Evropske unije.

Kipar, koji je zapao u dužničku krizu, potpisao je kreditni sporazum sa Rusijom, izjavila je za dnevnik Fajnenšl Tajms Dojčland ministarka inostranih poslova te sredozemne zemlje Erato Kozaku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Markuli, prenosi Tanjug.

Ona je istakla da, zahvaljujući finansijskoj podršci Moskve, zemlja više nema potrebe da pomoć traži od Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

Prvu tranša kreditne linije vredne 2,5 milijardi evra, Kipar će dobiti već do kraja ove godine, pretpostavlja se sredinom decembra, rekla je ministarka inostranih poslova, naglasivši da je Moskva spremna da izađe u susret Nikoziji ukoliko joj zatrebaju i dodatna sredstva.

Kipar je prva članica zone evra koja će izbeći bankrot zahvaljujući pomoći zemlje sa ekonomijom u usponu, napominje agencija Rojters.

Kao drugi potencijalni kreditor Kipra pominje se Kina, koja može da obezbedi finansijsku pomoć fondu EFSF.

Ministarka inostranih poslova Kipra je istakla da je Rusija odobrila kredit pod povoljnim uslovima uz kamatu od četiri procenta na pet godina. Ruski kredit, koji će biti doznačen u tri tranše, omogućiće vladi u Nikoziji da sprovede planirano reprogramiranje državnog duga u 2012. godini.

Kipar je prošle godine imao budžetski deficit od 4,6 odsto bruto društvenog proizvoda, a javni dug je poslednjih godina počeo naglo da raste i iznosi 61,5 odsto BDP-a, zbog čega je vlada ove zemlje odlučila da zatraži pomoć.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.