Ruske sankcije šansa za jug Srbije

Izvor: B92, 17.Avg.2014, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruske sankcije šansa za jug Srbije

Nakon što je Rusija zabranila uvoz hrane iz EU , proizvodjači na jugu Srbije očekuju povećanje izvoza.

Dok vlasnici hladnjača već sklapaju nove ugovore, poljoprivrednici imaju roblem da dođu do kupaca. U leskovačkoj Privrednoj komori su zbog toga formirali tim za pomoć proizvodjačima hrane.

Dok radnici u hladnjačama na jugu Srbije u tri smene pripremaju voće i povrće za izvoz, vozači ruskih kamiona strpljivo čekaju na utovar.

Oni kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da pune kamione direktno voze u gradove na Kavkazu i ka Volgogradu.

Vlasnici hladnjača u Leskovcu, Vranju i Bujanovcu objašnjavaju da su i do sada sarađivali sa ruskim kupcima, ali u poslednjih mesec dana imaju i nove narudzbine.

Za razliku od hladnjačara, povrtari i voćari ne očekuju da će ove sezone dodatno zaraditi.

Pored autoputa na ulazu u Leskovac pre četiri godine na 40 hektara počela je izgradnja proizvodnog distributivnog centra Zelena Zona.

Evropska unija je tada za zelenu zonu obezbedila pola miliona evra a Vlada Srbije još 50 miliona dinara .

Da bi bolje organizovali poljoprivrednike i proizvodjače hrane u regionalnoj privrednoj komori u leskovcu su formirali Koordinacioni centar.

U 2013. godini sa područja Jablaničkog i Pčinjskog okruga, ruskim kupcima je prodata prehrambena roba u vrednosti od 10 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.