Ruske ribare zaštitiće u okviru STO

Izvor: Vostok.rs, 23.Apr.2013, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruske ribare zaštitiće u okviru STO

23.04.2013. -

Rusija se prvi put posle stupanja u STO obraća sa žalbom na EU, optužujući Brisel za nesavesnu konkurenciju. Reč je o direktnom subvencioniraju evropskih ribara koji se bave ulovom u vodama Mauritanije. Takve akcije su kršenje normi STO, izjavio je u intervjuu za Glas Rusije šef Rosribolovstva Andrej Krajnji.

Ako primedbe budu zadovoljene, to će biti važan presedan, ističu eksperti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Činjenice subvencionirala evropskih ribolovaca od strane Brisela su isplivale na površinu kada je Moskva pokušala da se dogovori sa Nuakšotom o puštanju sopstvenih ribara u teritorijalne vode Mauritanije. Uoči potpisivanja odgovarajućeg sporazuma ispostavilo se da će ruske kompanije raditi u neravnopravnim uslovima u poređenju sa evropskim. Tačnij eplatiće ne 126 evra za tonu ulova, već čitavih 380. Takva je cena za neevropljane. Pri tome prema sporazumu sklopljenom između EU i Mauritanije, poslednj ane može da ponudi novim partnerima bolje ili bar jednake uslove. takve akcije su direktno kršenje pravila međunarodne trgovine, pri tome sve tri države su članice STO, rekao je u intervjuu za Glas Rusije šef Rosribolovstva Andrej Krajnji.

- Po nama direktno dotiranje u prvom redu španskih i u celini ribara EU protivreči normama STO. To stvara neravnopravnu konkurenciju. Svetska trgovinska organizacija u svojim osnovnim principima govori o ravnopravnoj konkurenciji, a u datom slučaju ribari EU se nalaze u povoljnijem položaju, dobijaju direktne povlastice od EU. Za razliku od ruskih ribara, koji se pridržavaju normi STO. To je nepoštena konkurencija.

Za sada je rano prognozirati kakvi će biti rezultati obaćanja, podvlači šef Rosribolovstva.

- Jednostavni proračuni pokazuju da u Mauritaniji EU više nego na polovinu subvencioniše profit evropskih ribara. Pri tome minimalna cena tone ribe ulovljene u tim vodama na svetskom tržištu svega za nekoliko evra premašuje cenu od 380 evra. U takvim uslovima raditi bez sličnih evropskih privilegovanih uslova postaje jednostavno nepovoljno, rezimiraju eksperti. I sfera ribarstva nije jedina na tom spisku.

EU nije prvi put učesnica glasnih rasprava u STO. Tako je 2011. godine bio delimično zadovoljen zahtev SAD, koje su optužile evropske vlasti za nezakonito subvencioniranje koncerna Erbas. 2012. godine sud je priznao primedbe niza južnoameričkih zemalja protiv EU koja je nudila bolje uslove uvoza banana svojim bivšim kolonijama. Ako se govori u celini, u okviru STO svake godine se pojavi na stotine trgovinskih sporova.

Prema proceduri sada obraćanje Rosribolovstva treba da razmotri Ministarstvo za ekonomski razvoj. Zatim će biti održane bilateralne konsultacije sa svim stranama konflikta. Ako u tom stadijumu on ne bude regulisan, tada će žalba biti razmatrana neposredno u okviru STO.

Polina Černica,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.