Rusija za formiranje nezavisne države Palestina

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2011, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija za formiranje nezavisne države Palestina

23.01.2011. - Medvedev potvrdio pravo palestinskog naroda na sopstvenu državu

Rusija pozdravlja ideju formiranja nezavisne države Palestina sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu. Sa takvim naslovima, citirajući izjavu predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva tokom njegove posete Bliskom Istoku, izašli su svetski mediji. Ruski lider je potvrdio da stav o integralnom pravu palestinskog naroda na sopstvenu državu ostaje nepromenljiv. Učešće Rusije u procesu bliskoistočnog regulisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << neće biti jednostrano, ono će se kao i ranije nastaviti u partnerstvu s UN, EU i SAD-om.

Palestinsko rukovodstvo na čelu s Mahmudom Abasom slavi važnu pobedu. Ono je uspelo da organizuje ne samo istorijsku posetu ruskog predsednika, već i dobije od njega bitnu podršku po pitanju stvaranja nezavisne države. I to, to se desilo u momentu, kada se pregovori između Palestine i Izraela nalaze u ćorsokaku.

Uzrok toga je neželja Izraela da obustavi aktivnost naseljavanja okupiranih teritorija, – podvukao je tokom posete Bliskom Istoku Dmitrij Medvedev.

Postoji niz pitanja za koja su potrebni odgovori. Jedno od njih je pitanje aktivnosti Izraelaca u naseljavanju okupiranih teritorija. Svi učesnici pregovora: i Evropljani, i Amerikanci imaju veoma jednostavan stav – takva aktivnost mora da bude obustavljena, ona ne sme da blokira sprovođenje pregovora. Potrebno je obavezno tražiti kompromise i dalje i obavezno rešiti taj problem, jer aktivnosti Izraelaca u naseljavanju okupiranih teritorija blokiraju sve na Bliskom Istoku.

Bliskoistočna turneja Medvedeva završena je u Amanu pregovorima s kraljem Jordana Abdalom Drugim. Dobri odnosi između naših država su se formirali još u doba kralja Huseina i nastavljaju aktivan razvoj, - istakao je Medvedev.

Govorili smo o razvoju krupnih projekata, između ostalih, u stvaranju takozvanih megaprojekata. Jedna od ideja obuhvata izgradnju atomske elektrane. Naši jordanski prijatelji raspisuju konkurs, u kojem plariamo da učestvujemo.

Pored učešća u izgradnji atomske elektrane Rusija namerava da proširi saradnju i u drugim energetskim projektima. Potpisan je sporazum između ministarstava energetike dve zemlje, u skladu sa kojim će ruske kompanije učestvovati u realizaciji infrastrukturnih projekata, geološkom istraživanju i vađenju resursa u Jordaniji.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/Joi/cc-by

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.