Rusija i Kina poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2016, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Kina poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije

Aambasadori zemalja članica UN pozvali su danas na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu na primenu svih dogovora koje su Beograd i Priština postigli u Briselu, uključujući uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), i ocenili da je nasilje na Kosovu neprihvatljivo.

         Predstavnik Rusije je kazao da Priština zanemaruje i pokušava da jednostrano promeni sporazum postignut sa Beogradom o ZSO, uz prećutnu dozvolu EU.

         „Priština mora odmah da primeni sporazum o ZSO i to će da bude lakmus test njene spremnosti da ispuni obaveze, inače ćemo videti pogoršanje situacije na Kosovu i oko njega“, rekao je ruski predstavnik, naglasivši da je rezolucija SB UN 1244 bila i ostaje jedina platforma za rešavanje situacije na Kosovu.

         Predstavnik SAD pozvao je Beograd i Prištinu da bez odlaganja primene briselske sporazume, uključujući sporazum o ZSO i založivši se takođe za prijem Kosova i Interpol i smanjenje budžeta Unmika.

         I predstavnik Britanije pozvao je lidere Beograda i Prištine da pređu sa reči na dela i primene dogovoreno, ali je i istakao da odluka o prijemu Kosova u Fifa i Uefa pokazuje da u međunarodnoj zajednici postoji rastuće poverenje prema Kosovu.

         Kako je rekao, odluka o prijemu Kosova u Fifa i Uefa i preporuka Evropske komisije o uvođenju bezviznog režima kosovskim građanima pokazuju da razgovori na sednicama Saveta bezbednosti „postoje u vakuumu“, dok se nezavisnost Kosova potvrđuje.

         On je rekao i da nasilju opozicije na Kosovu nema mesta i da svi kosovski politički lideri treba da održe obećanja.

         Takođe je predložio da se prorede sednice Saveta bezbednosti o Kosovu, kao i izveštaji generalnog sekretara UN.

         Predstavnik Francuske rekao je da će njegova zemlja nastaviti da podržava napore Kosova da obezbedi međunarodno priznanje svoje zemlje, podsetivši da je Kosovo primljeno u Fifa, mesec dana pred Evropsko prvenstvo u fudbalu 2016.

         Takođe je rekao da Francuska podržava prijem Kosova u Interpol i Savetu Evrope, kao i OEBS.

         On je izrazio snažnu podršku dijalogu Beograda i Prištine i pozvao na primenu svih sporazuma u okviru Briselskog dijaloga, uključujući formiranje ZSO, za koju je istakao da je „kamen temeljac dijaloga“.

          Zatražio je od obe strane da nastave dijalog kako bi doneli nove rezultate u narednih nekoliko nedelja.

          Izrazio je i zabrinutost zbog nasilja i zastrašivanja od strane dela kosovske opozicije, ocenivši da je to apsolutno neprihvatljivo.

          Predstavnik Francuske je poručio i da se mora što pre ratifikovati dogovor sa holandskom vladom o osnivanju suda za ratne zločine u Hagu, ukazavši da bi to bila jasna demonstracija posvećenosti Kosova uspostavljanju vladavine prava.

          Predstavnik Kine je poručio da njegova zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i, kao i ambasadori Urugvaja, Venecuele i Egipta, istakao da je rezolucija 1244 i dalje pravna osnova za rešavanje svih pitanja vezanih za Kosovo.

          Urugvaj je ostao pri stavu da ne prihvata nezavisnost Kosova, a i Angola je izrazila podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

          Da dijalog nema alternativu poručio je i predstavnik Španije, koji je izrazio zabrinutost zbog nasilja i problema u političkom životu Kosova.

          On je istakao da bez odlaganja u praksi treba sprovesti dogovore iz Brisela, što uključuje i ZSO.

          I predstavnik Ukrajine je izrazio zabrinutost zbog unutrašnjih političkih prilika na Kosovu, vandalizma, pretnji i nasilja, upozorivši da političke tenzije negativno utiču na napredak u dijalogu Beograda i Prištine. Konstatovao je i nedostatak napora kosovskih institucija u uspostavljanju ZSO i pozvao Prištinu da udvostruči napore u primeni dogovorenog, uz napomenu da mir, stabilnost i unapređenje poštovanja ljudskih prava i formiranje ZSO treba da budu prioriteti u radu Unmika.

          Predstavnik Japana pozdravio je izbor Hašima Tačija za predsednika kao značajan korak ka demokratiji i poručio da Beograd i Priština treba da nastave dijalog i normalizuju odnose, u duhu tolerancije i zajedničkog interesa.

Tanjug

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SB UN: Ko ima zamerke, a ko podržava Prištinu?

Izvor: B92, 17.Maj.2016

Njujork -- Ambasadori zemalja članica UN pozvali su u SB na primenu svih dogovora koje su Beograd i Priština postigli u Briselu...Poziv uključuje povećanje napora za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), uz ocenu da je nasilje na Kosovu neprihvatljivo...Predstavnik Rusije je kazao da Priština...

Nastavak na B92...

Ambasadori u UN: Beograd i Priština da pređu sa reči na dela

Izvor: Blic, 17.Maj.2016

Ambasadori zemalja članica UN pozvali su u ponedeljak na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu na primenu svih dogovora koje su Beograd i Priština postigli u Briselu, uključujući uspostavljanje Zajednice sprskih opština i ocenili da je nasilje na Kosovu neprihvatljivo...Predstavnik Rusije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.