Izvor: B92, 24.Maj.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumuniju potresa nova afera

Bukurešt -- Više od trideset ljudi, među kojima ima i političara, osumnjičeni su da su učestvovali u krijumčarenju robe preko najveće rumunske luke Konstance na Crnom moru.

Kako javlja agencija Frans pres, među osumnjičenima su i zvaničnici policije i carine, kao i nekoliko biznismena i brokera iz Kine, Jordana, Libana i Sirije.

Oni se sumnjiče da su preko Konstance učestvovali u krijumčarenju robe koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je stizala iz zemalja izvan Evropske unije.

U Bukureštu je saopšteno da je zbog ovog slučaja smenjen generalni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Lavrentiu Mironesku.

Na udaru se našao i senator vladajuće Demokratsko-liberalne partije Mirčea Banias i komandir pomorske jedinice u luci Konstanca, koji je osumnjičen da je Kinezima davao poverljive informacije, a za uzvrat dobijao određene proizvode, tvrdi agencija.

U Rumuniji je ovo druga velika akcija protiv policije i carinika koji su osumnjičeni da se bave sumnjivim poslovima. Pre nekoliko meseci uhapšeno je 180 lica zbog šverca cigareta iz Srbije i drugih susednih zemalja.

Rumunija je često na udaru Evropske komisije zato što nije dovoljno učinila u borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa, pa vlasti u Bukureštu sada očigledno zaoštravaju borbu protiv organizovanog kriminala. To je preduslov za ulazak zemlje u šengensku zonu, što bi se moglo očekivati do kraja godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rumunija: Istraga protiv 30 zvaničnika

Izvor: S media, 24.Maj.2011

Više od trideset lica, uključujući i visoko rangirane političke, policijske i carinske zvaničnike, osumnjičeno je da su učestvovali u krijumčarenju robe preko najveće rumunske luke Konstanca na Crnom moru. ..Kako javlja agencija Frans pres, među osumnjičenim zvaničnicima je i nekoliko biznismena...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.