Rumuniji 900 miliona evra

Izvor: RTS, 03.Jul.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumuniji 900 miliona evra

MMF odobrio 900 miliona evra Rumuniji, koja će morati da smanji budžetski deficit sa 8 ili 9 na 6,8 odsto. Vlada Rumunije odlučila da poveća PDV sa 19 na 24 odsto, što je MMF prihvatio. Mađarska će od MMF-a i EU tražiti 10 do 20 milijardi evra.

Međunarodni monetarni fond odobrio je Rumuniji petu tranšu kredita u vrednosti od 900 miliona evra, saopšteno je iz kancelarije MMF-a u toj zemlji. Novac bi na račun Nacionalne banke Rumunije (BNR) trebao da bude prebačen u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ponedeljak ili utorak.

MMF je prethodno odložio isplatu Rumuniji pete tranše jer je vlada Emila Boka bila obavezna da odustane od dogovorenog smanjenja penzija za 15 odsto zbog odluke Ustavnog suda o neustavnosti te mere.

Prvi paket mera štednje koji je MMF prihvatio predvideo je smanjenje plata iz javnog sektora za 25 odsto i smanjenje penzija za 15 odsto. 

Vlada je zato morala da pored smanjenje plata za 25 odsto pronađe drugo rešenje kojim će pokriti deficit, tako da se odlučila za povećanje PDV sa 19 na 24 odsto, što je MMF prihvatio.

Dogovor sa MMF-om predviđa da ove godine Rumunija mora da smanji budžetski deficit sa 8 ili 9 na 6,8 odsto.

Zvaničnik MMF-a Džon Lipski je saopštio da su "rumunske vlasti i pored znatnog ekonomskog pada, uspele da učine značajne korake u obnovi makroekonomske stabilnosti".

Lipski je naveo da su rumunske vlasti preuzele "ambiciozne mere" u vezi sa slabljenjem fiskalnosti , radi "održivog poboljšanja javne finansije".

Predstavnik Rumunije u MMF-a Mihaj Tanasešku je izjavio agenciji Agerpres da je odluka MMF-a jedan "dobar signal za spoljno tržište i znak poverenja, a peta tranša zajma je značajna za konsolidovanje međunarodnih rezervi centralne banke". 

Tanasešku je dodao da će sada Ministarstvo finansija lakše dobiti zajam na unutrašnjem i spoljnom tržištu kako bi se pokrio budžetski deficit.

Rumunija ima dogovorene aranžmane za kredit u vrednosti od 20 milijarde evra od kojih 12,9 milijarde evra od MMF, pet milijardi od Evropske unije, milijardu evra od Svetske banke a ostatak od još nekih međunarodnih finansijskih institucija.

Do sada je Rumunija dobila 9,3 milijarde evra od MMF-a, 2,5 milijarde od Evropske komisije i 300 miliona evra od Svetske banke.

Mađarska traži 10 do 20 milijardi evra

Mađarski ministar za privredu Đerđ Matolči izjavio je da će njegova zemlja zatražiti od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda preventivni dvogodišnji finansijski sporazum, za 2011. i 2012. godinu, u vrednosti 10 do 20 milijardi evra.

Matolči je izarzio nadu da će se Budimpešta sporazumeti sa stranim poveriocima o tome da budžetski deficit može, tokom naredne dve godine, da premaši tri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Mađarska vlada se, međutim, obavezala da ove godine budžetski deficit ne bude veći od 2,8 odsto vrednosti BDP.

Matolči je dodao da temeljne strukturalne reforme, koje se vlada sprema da sprovede 2011. i 2012. godine, zahtevaju visoka dodatna sredstva. Pored toga složena situacija u zoni evra može da oteža smanjenje deficita u 2011. godinu.

"Mislim da bismo sa našim partnerima mogli da za 2011. godinu dogovorimo raspon između 3,0 i 3,8 odsto budžetskog deficita pod uslovima veoma temeljnih struktruralnih reformi", rekao je Matolči.

On je dodao da bi 2012. godine zemlja ipak mogla da snizi budžetski deficit ispod tri odsto BDP-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.