Rumuni kritikuju Mađare zbog biroa u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumuni kritikuju Mađare zbog biroa u EU

BUKUREŠT -

Inicijativa rumunskih Mađara da otvore svoje predstavništvo u Briselu u Evropskoj uniji izazvala je oštra protivljenja političara vodećih opozicionih partija u Rumuniji.

Tri vodeće opozicione stranke, Socijaldemokratska partija, Nacionalna liberalna partija i Konzervativna partija, to pitanje će pokrenuti u parlamentu koji treba da se izjasni o ovom problemu posto je "parlament garant nezavisnosti i suvereniteta zemlje", izjavio je poslanik socijaldemokrata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bogdan Nikulesku-Duvaz, prenela je novinska agencija Adjerpres.

U Demokratskoj uniji Mađara u Rumuniji, stranki mađarske manjine, ističu da otvaranje njihovog predstavništva u Briselu "nije ni protivzakonito niti antiustavno". Ono će samo pokušati da predstavlja interese regiona tradicionalno poznatog pod nazivom Sekelj, ističu u toj partiji.

Rumunija je inače primljena u Evropsku uniju 2008. godine. Sekelj je deo Transilvanije u kome živi većina Mađara u Rumuniji.

Tri opozicione partije naglašavaju da nikad nisu pregovarale niti će pregovarati o uspostavljanju bilo koje autonomne teritorije u Rumuniji duž etničkih granica, istakao je Bogdan Nikulesku.

U Rumuniji se već duže vreme priprema zakon o nacionalnim manjinama u kome se predviđaju veća autonomna prava manjina.

U opoziciji upozoravaju da će, ukoliko vlada podrži ideju kojom se predlažu manjinske strukture koje prevazilaze nadležnosti vlade, u parlamentu pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja premijeru Emilu Boku koji je na čelu koalicije u kojoj je i Demokratska unija Mađara u Rumuniji, koja ima 31 od ukupno 471 poslanika u parlamentu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rumuni kritikuju Mađare zbog biroa u EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Jun.2011

Inicijativa rumunskih Mađara da otvore svoje predstavništvo u Briselu u Evropskoj uniji izazvala je oštra protivljenja političara vodećih opozicionih partija u Rumuniji. U Demokratskoj uniji Mađara u Rumuniji, stranki mađarske manjine, ističu da otvaranje njihovog predstavništva u Briselu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.